STAVOVI

Dodik: Srbi u institucijama BiH više naštetili RS nego stranci i Bošnjaci

Rekao je da neće zadržati nijednog člana Vijeća ministara ili ambasadora koje su imenovali bivši predstavnici manjeg bh. entiteta

Dodik: Predložit će Tegeltiju za predsjedavajućeg Vijeća ministara

Srna

12.12.2018

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da neće zadržati nijednog člana Vijeća ministara ili ambasadora koje su imenovali bivši predstavnici Republike Srpske u institucijama BiH, jer je riječ o strukturi koja je u protekle četiri godine nanijela više štete RS nego svi napori međunarodne zajednice i bošnjačke strane.

Dodik je naglasio da je veoma važno da što prije bude izabrano Vijeće ministara da bi bila konstituirana sva struktura koja se tiče organa i tijela BiH, dodajući da Predsjedništvo BiH u tome ima svoju ustavnu ulogu.

- Problem je što BiH ima Ustav koji uopće ne odražava postojeći politički sistem - kaže Dodik.

On je ponovio da će predložiti dosadašnjeg ministra finansija Republike Srpske Zorana Tegeltiju za predsjedavajućeg Vijeća ministara.

- Riječ je o čovjeku koji dobro poznaje procedure i koji je, vršeći dužnost ministra, bio uključen u Fiskalni savjet BiH i bio član Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje BiH. Red je da predsjedavajući Vijeća ministara bude Srbin, mislim da tu nema nikakve dileme i vjerujem da neće biti problema - rekao je Dodik sinoć za RTRS.

On je naglasio da predstoji još mnogo borbe kada je riječ o isticanju zastave Republike Srpske na svim sastancima kojima prisustvuje.

- Mi sada u Predsjedništvu imamo dvije zastave BiH, jer je ranijom arogancijom visokih predstavnika nametnuta zastava BiH koju su federalne strukture prihvatile kao svoju, a nema zastave Republike Srpske - pojasnio je Dodik.

On je poručio da želi da Republika Srpska u BiH bude vidljiva i da se zna da su njeni predstavnici na nivou BiH dobili mandate u RS.

- Ja sam primarno srpski član Predsjedništva i kao takav odlazim na zajedničke sastanke na kojima branim interese i kreiram najbolja rješenja za Republiku Srpsku, ne želeći drugima nametati bilo kakva rješenja. S druge strane, imamo ozbiljne napade i napore u posljednjih 15 godina u kojima su oni htjeli nama nametnuti rješenja - podsjetio je Dodik.

On je podsjetio da Dejtonski sporazum uveliko krše i ambasadori koji su članovi "samoproglašenog Vijeća za provođenje mira koje je vršilo vlast u BiH".

- Oni znaju da te njihove zaključke i kominikee niko više ne uzima ozbiljno. Posljednjih 10 nisam ni pročitao - naveo je Dodik.

Prema njegovim riječima, RS je kao strana ušla u pregovore o budućnosti BiH i takav status je zadržan do danas, iako su to visoki predstavnici pokušali da ukinu i nametnu BiH kao državu.

- Visoki predstavnici su Republici Srpskoj napravili historijsko i nacionalno zlo i treba insistirati na tome da odu - rekao je Dodik.

Smatra da je veliki uspjeh politike koju je vodio to što je zaustavljen prijenos nadležnosti.

- U ključnom momentu prijenos nadležnosti je zaustavljen, a ono što je preneseno treba sada da stavimo na dnevni red. Ono što su visoki predstavnici nametnuli nije završeno - poručio je Dodik.

On je istakao da je i EU nepravedna prema Republici Srpskoj, navodeći primjer popisa u BiH, dodajući da Unija podržava odluke visokog predstavnika kojima se krše nacionalna i ljudska prava u BiH.

Dodik je rekao da stranci nikada ne odaju priznanje RS za stvari koje su dobro učinjene, poput Reformske agende koja je u mnogo višem stepenu provedena u odnosu na Federaciju BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.