HOBIJI

Gane i u desetoj deceniji neumorno piše projekte

Njegova soba u staračkom domu pretrpana raznim papirima i nacrtima

Ćomić: Smislio brojne patente

S. T.

13.12.2018

Iako već dobrano zagazio u desetu deceniju života, Gane Ćomić (95) iz sela Gornji Budelj nadomak Ključa i dalje je veoma vitalan, kreće se bez tuđe pomoći i neumorno piše brojne projekte. Kaže da ih je u proteklim godinama slao na adrese brojnih domaćih institucija.

Tvrdi da bi se realizacijom njegovih zamisli i planova znatno poboljšao kvalitet života svih građana u Bosni i Hercegovini te na pravi način iskoristili brojni prirodni resursi koje posjedujemo. Iako nikad nije letio avionom, ovaj simpatični starac uvjeren je da ta vrsta saobraćaja ima brojne prednosti, ali da se mora učiniti mnogo sigurnijim te je, kako kaže, smislio nekoliko jednostavnih patenata u ovoj oblasti.

Ćomić je duže od četiri decenije radio na željeznici. Iako je već dugo u penziji, sa sjetom se prisjeća uskotračne pruge koja je povezivala Prijedor sa Sanskim Mostom i dalje preko Sanice i Bravska s Drvarom i Ličkom Kaldrmom. Kaže da je još kao mali zavolio željeznicu i sve u vezi s njom. Posljednjih nekoliko godina živi u staračkom domu u Ključu, a kućepazitelji u ovoj ustanovi kažu da je njegova soba pretrpana papirima i raznim nacrtima. Dodaju da im ovaj simpatični starac često stvara i neprilike, jer svaku slobodnu priliku koristi da napusti ustanovu i autobusom se uputi nekamo gdje može predstaviti svoje ideje i projekte.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.