SARAJEVO Na konsultacijama kolektivnog šefa države

Zvanično potvrđeno da će sjednica Predsjedništva BiH biti održana u 14 sati

Dvije zastave o kojima govori Dodik su identične i obje su državne, a poznato je da Federacija nema zastavu

Avaz.ba
12.12.2018 12:55

Predsjedavajući i članovi Predsjedništva BiH

Foto: Arhiv

U Predsjedništvu BiH u toku su konsultacije članova Predsjedništva BiH o današnjoj sjednici kolektivnog šefa države zakazanoj za 14 sati. Iz Predsjedništva BiH zvanično je potvrđeno da će sjednica ipak biti održana. Bilo je neizvjesno hoće li do zasjedanja doći, jer je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik jučer uvjetovao održavanje sjednice time da iz sale gdje se održavaju sjednice bude izbačena jedna od dvije zastave BiH. 

Naime, Dodik je, nakon što je odbijen njegov zahtjev da pored zastave BiH u Predsjedništvu BiH bude istaknuta i zastava RS, u javnosti iznio stav da je pored zastave BiH već istaknuta i zastava FBiH.

No, dvije zastave o kojima govori Dodik su identične i obje su državne, a poznato je da Federacija nema zastavu, odnosno da je ranija stavljena van upotrebe jer ju je Ustavni sud BiH proglasio neustavnom.

Također, Dodik je jučer kazao da će prisustvovati sjednici ukoliko „jedna od zastava bude izbačena i da ostane jedna zastava BiH“. Najavio je i da će danas predložiti izmjene Poslovnika o radu Predsjedništva, a kasnije i izmjene Zakona o zastavi.

NA VRH