SKANDAL

Izetbegović ne da Medicinski fakultet jer je zlatna koka

Tužilaštvo KS uključuje se u dešavanja na Medicinskom fakultetu

Piše: A. NUHANOVIĆ – S. KURT

12.12.2018

Upravni odbor Univerziteta u Sarajevu (UNSA) na jučerašnjoj je sjednici smijenio Semru Čavaljugu s pozicije dekanese Medicinskog fakulteta. Bivšu dekanesu suspendirao je rektor UNSA-e Rifat Škrijelj 14. novembra.

- Dekanesa Čavaljuga zvanično je razriješena. Sada Naučno-nastavno vijeće (NNV) fakulteta treba izabrati novog v. d. dekana. Inače, predmet cijele afere otišao je prema Tužilaštvu KS - kazao nam je predsjednik UO UNSA-e Murat Ramadanović. 

 Prava pozadina

Škrijelj je sedmicu prije donošenja odluke o suspenziji pisanim putem zatražio od Čavaljuge da na Medicinski fakultet vrati prof. dr. Ismeta Gavrankapetanovića. Kako je to odbila uraditi, UO UNSA-e i rektor odlučili su da dekanesa bude smijenjena.

Čavaljuga: Donosila pogrešne odluke

No, to nije sve kada je u pitanju borba za upravljanjem ovim fakultetom, koja traje više od dvije godine. Prvo je naprasno smijenjena Almira Hadžović-Džuvo, imenovana je zatim dr. Amela Kulenović, koja se nije dugo zadržala na tom mjestu. Fotelju je zatim preuzela Čavaljuga, koja je, prema tvrdnjama brojnih izvora, bila direktan izbor direktorice KCUS-a Sebije Izetbegović.

Ipak, prava pozadina priče o Medicini daleko je od funkcija, imenovanja, nauke i studenata. Iza svega se krije novac. Potvrdila je to i na posljednjoj sjednici NNV-a sama Izetbegović, koja je kazala da je Medicinski fakultet zlatna koka te time javno potvrdila da je novac kojim ova visokoškolska ustanova raspolaže jedini i pravi razlog zbog kojeg na čelu želi svoje ljude.



Faksimil zapisnika s posljednje sjednice Naučno-nastavnog vijeća

Izetbegović je na toj sjednici javno kazala i da sva priča o miješanju rektora u upravljanje fakultetom „proizlazi iz nastojanja da disciplinira Vijeće“ te je ukazala da samo Vijeće može razriješiti dekana, pozivajući se na Zakon o visokom obrazovanju i Zakon o zdravstvenoj zaštiti KS.

Najviše zarađuje

- Medicinski fakultet je organizaciona jedinica koja najviše zarađuje (zlatna koka) i koja daje najveći naučni doprinos. Vjerujem da se sve ovo dešava zbog novca koji fakultet zarađuje. Rektora neko pogrešno savjetuje, to će Univerzitet morati da opravda. Univerzitet s Medicinskim fakultetom mora da komunicira kako to fakultet i zaslužuje, da zarađujemo najviše, da proizvodimo najkvalitetniju kategoriju društva, da nas prepoznaju u cijelom svijetu i da se ne može dozvoliti da nas kao takav fakultet neko disciplinira – navodi se u zapisniku Izetbegović s posljednje sjednice NNV-a.

Kriju plaće i uplate Fonda

Osim predmeta dekanse Čavaljuge, prema Tužilaštvu KS otišao je i predmet interne revizije UNSA-e, kojoj uprava Medicinskog fakulteta nije dala na uvid izvještaj o plaćama i uplatama Fonda za razvoj fakulteta.

- Osam članova glasalo je za, dok su dva bila protiv. To su Sifet Kukuruz, koji je umiješan u cijelu aferu, i Sandra Začinović – kaže naš izvor.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.