OCJENE

Vigemark: Jednaka zastupljenost žena je zakonska obaveza

Pozdravio je značajno poboljšanje po pitanju rodne zastupljenosti u šest kantonalnih skupština nakon općih izbora 2018.

Vigemark: Pozivam sve političke stranke i lidere da poštuju zakon

Fena

12.12.2018

Ambasador Evropske unije u BiH Lars-Gunar Vigemark (Gunnar Wigemark) pozdravio je značajno poboljšanje po pitanju rodne zastupljenosti u šest kantonalnih skupština nakon općih izbora 2018. godine (Hercegovačko-neretvanski, Zeničko-dobojski, Srednjobosanski, Sarajevo, Tuzlanski i Unsko-sanski kanton). 

Nažalost, taj pozitivni trend se nije odrazio u cijeloj zemlji pošto su direktno izabrani domovi na državnom i entitetskom nivou zabilježili pad u broju žena.

- Imajući u vidu da su u toku koalicijski pregovori, pozivam sve političke stranke i lidere da poštuju zakon i osiguraju ravnopravnu rodnu zastupljenost u vladama, što znači da ima barem 40 posto žena. Također, nije riječ samo o brojevima, već i o kvalitetu vodstva - zemlji treba više ministara i zakonodavaca koji mogu jasno artikulirati interese žena u društvu i potaknuti značajne promjene - poručio je Vigemark.

Dodao je da je dokazano da zemlje s većim brojem žena na visokim političkim pozicijama postižu bolje rezultate, kako u smislu demokratskih tako i ekonomskih tranzicija. Ne radi se, navodi on, o političkoj korektnosti, već je riječ o učinkovitosti i uspješnosti u modernom svijetu gdje su žene i muškarci ravnopravni.

Vigemark je pohvalio nedavno usvajanje novog Gender akcionog plana Bosne i Hercegovine, naglašavajući da on pruža okvir vlastima na svim nivoima da bi posvetili dovoljno stručnosti i resursa za njegovu provedbu, prenoseći riječi u djela.

Pohvalio je koalicione programe političkih stranaka koji teže integriranju principa rodne ravnopravnosti u skladu s odgovornostima koje proističu iz domaćeg zakonodavstva u BiH, na državnom, entitetskim i kantonalnim nivoima vlasti.

Evropska unija očekuje od političkih stranaka da u nadolazećem periodu u značajnoj mjeri usklade svoje političke planove i ispune obaveze prema svojim biračima. Od stranaka se očekuje da naprave iskorak i značajno povećaju učešće žena na vodećim položajima bh. politike.

- Unutar je dometa Bosne i Hercegovine da postigne rodnu ravnopravnost na svim nivoima vlasti u cijeloj zemlji. Više žena na rukovodećim pozicijama također će doprinijeti integriranju u EU, stoga to i uradite - zaključio je ambasador Vigemark, saopćeno je iz Delegacije EU u BiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.