DISKUSIJE

Fild: Korupcija prisutna u svakom segmentu privatnog i javnog sektora u BiH

Istakao je da će njegova zemlja nastaviti podržavati sve neophodne reforme koje će dovesti do smanjenja korupcije

Fena

12.12.2018

Britanski ambasador u Bosni i Hercegovini Metju Fild (Matthew Field) izjavio je danas da je korupcija prisutna u svakom segmentu privatnog i javnog sektora u BiH. 

Na panel diskusiji "Antikorupcijska agenda 2022", koju je organizirao ''Transparency International'' u BiH, u okviru obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv korupcije, Fild je rekao da korupcija sprečava ekonomski rast, investicije i može povećati troškove nabavnih ugovora za 25 posto, a direktno ugrožava: obrazovanje, sigurnost, zdravstvo, pravosuđe i javne usluge.

Dodao je da će njegova zemlja nastaviti podržavati sve neophodne reforme koje će dovesti do smanjenja korupcije.

Vršiteljica dužnosti izvršne direktorice TI u BiH Ivana Korajlić navela je da u BiH postoje deklarativna posvećenost borbi protiv korupcije i strateški dokumenti, ali problem predstavlja njihova implementacija.

- Prvi korak u borbi protiv korupcije je unapređenje pravosuđa za osiguranje njegove nezavisnosti i integriteta, jer se i samo pravosuđe interno bori s korupcijskim aferama - istakla je Korajlić.

Šef Ureda za vladavinu prava EU Delegacije u BiH Ričars Vud (Richard Wood) naglasio je da korupcija predstavlja veliku prepreku prosperitetu BiH i njenom putu u Evropsku uniju, zbog čega prevencija i kažnjavanje korupcije zahtijevaju punu pažnju od početka procesa evropskih integracija.

Zamjenica ambasadora SAD u BiH Elen Germain (Ellen) kazala je da njena zemlja od bh. vlasti očekuje da uspješno rješavaju problem korupcije koji pogađa svakog građanina te utječe na njihov budući uspjeh i prosperitet.

Panel diskusija organizirana je da bi bili razmotreni budući pravci borbe protiv korupcije u BiH, s posebnim fokusom na implementaciju nove Strategije EU na zapadnom Balkanu, kao i najavljene nove reformske procese u oblasti vladavine prava.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.