SARAJEVO

Dodik: Usvojili smo zajedničku izjavu za EU integracije

Tražimo da se ubrza evropski put, istakao je srpski član Predsjedništva BiH

Dodik: Razgovarano i pitanjima migranata. Arhiv

Avaz.ba

12.12.2018

Nakon prve sjednice Predsjedništva BiH novinarima se obratio predsjedavajući Milorad Dodik, koji je rekao da je sjednica bila efikasna.

- Usvojili smo zajedničku izjavu za EU integracije, u kojoj tražimo da se ubrza evropski put i da se što prije riješi pitanje odgovora na dodatna pitanja iz Upitnika EK - rekao je Dodik.

Dodao je da je razgovarano o imenovanjima i razrješenjima ambasadora.

- Kako sam to i najavio, i ja i gospodin Komšić, dogovorili smo za sljedeću sjednicu pripremiti informacije o tome kako bi taj proces mogao krenuti - rekao je Dodik.

Dodao je i da je razgovarano o pitanjima migranata.

- Predsjedništvo traži detaljniju informaciju. Pitanje migracija je teško pitanje za cijeli region, potrebno je povećati kapacitete svih institucija da se bave ovim pitanjem. Migrantima, dogovorili smo se, nećemo odobravati zahtjev o azilu - rekao je Dodik.

Dodik je dodao i da je dogovoreno da se u posjetu BiH pozovu predsjednici Hrvatske, Srbije, Makedonije i Crne Gore.

- Razgovarali smo i o pitanjima migranata, u BiH je ušlo oko 23.000 migranata i u tom pogledu značajan broj njih je prošao kroz BiH, oko tri do četiri hiljade je smješteno na različite lokacije u BiH. Pitanje migracija je jedno teško pitanje za cijeli region, samim tim za BiH. Zaključili smo da se migrantima ne izdaje pravo azila, tako da na taj način spriječimo bilo kakve unutrašnje probleme u BiH.

Razgovarali smo i o sporazumu o energetskoj efikasnosti koji BiH treba da potpiše sa institucijama i bankama tako da se postojeći objekti mogu modernizovani - kazao je Dodik.

On je najavio da je dogovoreno da Predsjedništvo BiH pozove predsjednike Srbije, Hrvatske, Makedonije, Crne Gore i Slovenije u posjetu BiH. Bilo je riječi i pomilovanjima.

- Dogovorili smo da odbijemo zatraženo pomilovanje za lice koje je sudjelovalo u nekom terorističkom aktu - rekao je on.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.