IZVJEŠTAJ Nakon današnje sjednice

Predsjedništvo BiH usaglasilo: Hrvatska prekršila sporazum o sukcesiji imovine SFRJ, slijedi protestna nota UN-u

Avaz.ba
12.12.2018 17:40

Foto: M. Kadrić

Predsjedništvo BiH je na prvoj redovnoj sjednici usvojilo zaključak o provedbi ankesa G Sporazuma o pitanjima sukcesije bivše SFRJ i aktivnosti na zaštiti i povratu imovine iz Bosne i Hercegovine koja se nalazi u Republici Hrvatskoj.

Predsjedništvo BiH zadužuje Ministarstvo vanjskih poslova BiH da uputi notu generalnom sekretaru Organizacije ujedinjenih naroda, kao depozitaru Sporazuma o pitanjima sukcesije bivše SFRJ, kojom ga obavještava o kršenju Sporazuma o pitanjima sukcesije bivše SFRJ od Republike Hrvatske.

Zadužuje se šef Pregovaračkog tima BiH u Stalnoj zajedničkoj komisiji viših predstavnika država nasljednica bivše SFRJ da zatraži održavanje vanredne sjednice Stalne zajedničke komisije zbog kršenja Sporazuma o pitanjima sukcesije bivše SFRJ od Republike Hrvatske.

Održati vanrednu sjednicu

Predsjedništvo BiH zadužuje Vijeće ministara BiH da Predsjedništvu BiH dostavi izvještaj o aktivnostima koje su, slijedom zaključka Vijeća ministara BiH sa 148. redovne sjednice, održane 3. jula 2018. godine, te zaključka Predsjedništva BiH sa 49. redovne sjednice, održane 3. jula 2018. godine, poduzete da bi se osigurali zaštita i povrat imovine fizičkih i pravnih lica iz Bosne i Hercegovine i imovine Bosne i Hercegovine koja se nalazi u Republici Hrvatskoj.

Zadužuje se Pravobranilaštvo Bosne i Hercegovine da u vezi s rješavanjem imovinsko-pravnih odnosa između BiH i Hrvatske, u pogledu primjene aneksa G Sporazuma o sukcesiji bivše SFRJ, koordinira s entitetskim agencijama za privatizaciju sve aktivnosti prema organima u Republici Hrvatskoj, koje se tiču zaštite imovine iz Bosne i Hercegovine, te da o tome dostavlja izvještaj Predsjedništvu Bosne i Hercegovine svakih šest mjeseci.

Dodik će pisati vrhu Republike Hrvatske

Predsjedništvo BiH, radi zaštite imovine iz Bosne i Hercegovine koja se nalazi u Republici Hrvatskoj, zadužuje Pravobranilaštvo BiH da se utvrde modaliteti za pokretanje apelacija prema Ustavnom sudu Republike Hrvatske kojom se osporava ustavnost Zakona o raspolaganju državnom imovinom u Republici Hrvatskoj i odgovarajuće uredbe, koje služe kao pravni osnov za zabranu upisa imovine Bosne i Hercegovine u odgovarajuće zemljišne knjige na stvarnog vlasnika iz BiH.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH će uputiti pismo predsjednici Republike Hrvatske Kolindi Grabar-Kitarović i predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću da se Sporazum o sukcesiji bivše SFRJ sa svim svojim aneksima, u svojstvu međunarodnog ugovora, mora primjenjivati u skladu s međunarodnim pravom, kao pravni akt koji ima prednost u odnosu na sve domaće propise, te u skladu sa njim, izvršiti povrat sve imovine Bosne i Hercegovine u Republici Hrvatskoj, uz obavezan upis u zemljišne knjige na stvarne vlasnike.

NA VRH