REGION

Hrvatski sabor danas izglasava deklaraciju o pravima Hrvata u BiH

Mogli su se čuti i pozivi na formiranje trećeg entiteta kao jedinog rješenja ili da Božo Ljubić podnese ostavku jer je, zajedno s Draganom Čovićem, doprinio ovakvoj situaciji

Ljubić: Predlagač Deklaracije

Avaz.ba

13.12.2018

U Saboru Republike Hrvatske danas će biti upriličeno izglasavanje deklaracije o pravima Hrvata u Bosni i Hercegovini. Opozicija u Saboru je jučer bila glasna, ali još glasniji su bili predstavnici Hrvatske demokratske zajednice.

Burna rasprava vođena je jučer, a deklaracija je podijelila zastupnike.

- Hrvatska je u svoje ime, ali i u ime Hrvata iz BiH, potpisnica dva međunarodna sporazuma – Vašingtonskog, kojim je stvorena Federacija BiH, te Dejtonskog, kojim je stvorena država BiH. 

S obzirom na to da su ti sporazumi grubo narušeni na štetu Hrvata, a što je potvrdio i Ustavni sud BiH, Hrvatska ima obavezu koja proizlazi iz tih sporazuma. Ona podrazumijeva praćenje, poštivanje i implementaciju tih sporazuma i djelovanje s pozicije konstitutivnih naroda, da se vrati u Ustav jednakopravnost - naglasio je Božo Ljubić, predsjednik Odbora za Hrvate izvan Hrvatske, koji je i predlagač deklaracije.

Ustavni sud BiH, podsjetio je, u odluci o predmetu ''Ljubić” jasno je odlučio da je „postojeći Izborni zakon BiH neustavan i ne onemogućava konstitutivnim narodima izbor legitimnih političkih predstavnika te je naložio izmjene zakona koje će to omogućiti.

Polemika u Hrvatskom saboru u vezi s deklaracijom podijelila je jučer zastupnike. Tako su se u Saboru mogli čuti i pozivi na formiranje trećeg entiteta kao jedinog rješenja za spas bh. Hrvata, a drugi da Božo Ljubić podnese ostavku jer je, zajedno s Draganom Čovićem, znatno doprinio lošem položaju bh. Hrvata.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.