SARAJEVO

Šestorka dogovorila raspodjelu resora: Danas imena ministara u Vladi KS

Nakon što se večeras utvrde resori i kadrovska rješenja, sutra će biti zakazan Kolegij Skupštine KS koji bi trebao odrediti datum zasjedanja Skupštine za imenovanje nove Vlade, a to će, najvjerovatnije, biti 26. ili 27. decembar

Sa ranijeg sastanka: Konačnu riječ dat će stranački organi. Arhiv

K. Ke.

13.12.2018

Delegacije stranaka šestorke (SDP, DF, Naša stranka, Naroda i pravda, SBB i NBL) sinoć su održale još jedan sastanak na kojem je dogovorena raspodjela resora unutar Vlade KS.

Kako nam je rečeno, dogovorena raspodjela naći će se danas pred stranačkim organima te, ukoliko se potvrdi, stranke bi večeras trebale delegirati i kadrove koji će voditi ta ministarstva.

Prema trenutnoj raspodjeli, SDP je dobio Ministarstvo pravde, Ministarstvo rada i socijalne politike te Ministarstvo saobraćaja. Naša stranka dobila je Ministarstvo komunalne privrede i infrastrukture te Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša. Demokratskoj fronti pripalo je Ministarstvo zdravstva.

Iako je Milan Dunović ranije kazao da se DF odriče svih resora, to ipak nije potvrđeno, već se čeka odluka stranačkih organa.

Što se tiče bloka stranaka političkog centra - NiP, SBB i NBL, stranka Elmedina Konakovića dobila je Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo finansija te Ministarstvo privrede. SBB je dobio Ministarstvo kulture i sporta te Ministarstvo za boračka pitanja. NBL-u je pripalo Ministarstvo obrazovanja, nauke i mladih. Međutim, postoji opcija da NBL to ministarstvo prepusti Narodu i pravdi, a zauzvrat dobije mogućnost imenovanja direktora određenih javnih preduzeća ili ustanova.To će biti poznato večeras.

Kako saznajemo, nakon što se večeras utvrde resori i kadrovska rješenja, sutra će biti zakazan Kolegij Skupštine KS koji bi trebao odrediti datum zasjedanja Skupštine za imenovanje nove Vlade, a to će, najvjerovatnije, biti 26. ili 27. decembar.

 



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.