SARAJEVO

Potpisan Sporazum o korištenju sistema radioveze između policijskih agencija u BiH

Stupa na snagu u februaru 2019. godine

Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH. Ilustracija

S. DEGIRMENDŽIĆ

13.12.2018

15.58

Deset policijskih agencija u BiH, među kojima su Državna agencija za istrage i zaštitu, Granična policija, Direkcija za koordinaciju policijskih tijela, te policije šest kantona iz FBiH potpisali su danas u Sarajevu Sporazum o korištenju sistema radioveze između policijskih agencija u BiH. 

Tim sporazumom predviđeno je uvezivanje operativnih centara drugih policijskih agencija u našoj zemlji s onim u Direkciji.

Potpisivanju nisu prisustvovali predstavnici MUP-a Hercegovačko–neretvanskog, Posavskog, Livanjskog i Zapadno-hercegovačkog kantona, MUP-a Republike Srpske, te policije Distrikta Brčko. 

Za sada je upitno hoće li ove agencije i prihvatiti u konačnici Sporazum, iako su na njega ranije dali saglasnost, izuzev MUP-a RS, koji je već najavio da neće potpisati Sporazum. 

Za entitetski MUP iz RS opravdanje za odbijanje uvezivanja u jedinstveni policijski sistem, kada je u pitanju korištenje radioveze, jeste to što bi u tom slučaju navodno došlo do prijenosa entiteskih nadležnosti na državni, za što, tvrde oni, Direkcije nema ovlasti.

12.37 

Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH danas je u Sarajevu organizirala sastanak s predstavnicima policijskih agencija u BiH na kojem bi trebao biti potpisan sporazum o korištenju radioveze između policijskih agencija u BiH. 

Tim sporazumom predviđeno je uvezivanje operativnih centara drugih policijskih agencija u našoj zemlji s onim u Direkciji.  

Iz MUP-a RS, kako je nezvanično potvrđeno „Avazu“ u Direkciji, nisu dali saglasanost na uvezivanje svog operativnog centra s onima drugih policijskih agencija te je taj entitetski MUP izuzet iz sporazuma. Prema nezvaničnim informacijama, sporazum odbijaju potpisati i MUP HNK-a te policija Distrikta Brčko. 

Za MUP iz RS opravdanje za odbijanje uvezivanja u jedinstven policijski sistem kada je u pitanju korištenje radioveze je to što bi u tom slučaju navodno došlo do prijenosa entitetskih nadležnosti na državni nivo, za što, tvrde oni, Direkcije nema ovlasti.

Međutim, kako saznajemo, iza potpisivanja današnjeg sporazuma stoji isključivo provedba ciljeva i mjera koji bi trebali policiju u BiH učiniti efikasnijom u borbi protiv svih vrsta kriminala.

Na sastanku bi trebala biti razmatrana i sigurnosna situacija u našoj zemlji te je zbog toga poziv za sastanak upućen i v. d. glavnog tužioca BiH, glavnom tužiocu RS te v. d. glavnog tužioca FBiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.