ROČIŠTA

Svjedoci tvrde da Čaušević nije tražio povlastice za firme

Trojica uposlenika carinskih službi u BiH kazali su da nisu primijetili da je optuženi favorizirao određene firme prilikom carinjenja robe

Kemal Čaušević: Sam ispitivao svjedoke. Arhiva

BIRN

13.12.2018

Trojica uposlenika carinskih službi u BiH kazali su na suđenju bivšem direktoru Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) Kemalu Čauševiću da nisu primijetili da je optuženi favorizirao određene firme prilikom carinjenja robe. 

Lazar Nađević, koji je od 2007. do 2012. radio na graničnom prijelazu Rača, izjavio je da ne poznaje Čauševića, kao i da mu optuženi nikada ni pismeno ni usmeno nije tražio da određene firme favorizira na štetu drugih.

Odbrana ga je pitala o mogućim povlasticama za firme “Obitex”, “KS Obitex”, “Eko-San” i “Janus”, kao i o eventualnom poznanstvu s Čauševićem, Anesom Sadikovićem i Sedinetom Karićem.

- Niti poznajem Čauševića niti mi je ikada tražio neke povlastice za bilo koga. Također, ne poznajem ni Sadikovića ni Karića - kazao je Nađević.

Na upit tužiteljice Suade Pašić je li mu poznato jesu li drugi uposlenici carine imali kontakt s Čauševićem, svjedok je odgovorio da ne zna.

Svjedok Suad Sultanić, koji je zaposlen u Carinskoj ispostavi graničnog prijelaza Bosanska Gradiška, kazao je da poznaje Čauševića, ali da mu nikad nije tražio povlastice za bilo koga, dok Karića i Sadikovića ne poznaje.

Optužnica tereti Čauševića za zloupotrebu položaja, primanje dara i pranje novca, a Anesa Sadikovića za davanje dara. S njima je bio optužen i Sedinet Karić, ali je on osuđen na godinu zatvora po sporazumu o priznanju krivnje.

Ahmeta Šerifovića, šefa Carinske ispostave Zvornik, ispitivao je optuženi Čaušević. Na njegov upit poznaje li Sedineta Karića, te je li ikad vidio Karića i Čauševića zajedno, svjedok je odgovorio negativno.

- Nikad nisam vidio Vas i Karića zajedno niti smo sjedili u bilo kojem restoranu. Također, nikad mi Karić nije došao po Vašem nalogu da bilo koga favoriziram - kazao je Šerifović nakon što ga je Čaušević ispitivao na ove okolnosti.

Dodao je i to da niko od drugih carinika nije tražio bilo kakve povlastice po instrukcijama optuženog Čauševića.

Suđenje se nastavlja 10. januara.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.