SARAJEVO

Odbijen prijedlog Arnautovića da se Dom naroda uvrsti na dnevni red

Sve oči javnosti uprte su u nas, a mediji samo prenose šta radimo i potpaljuju vatru, kaže Petrić

S jedne od ranijih sjednica

F. MUSTAFIĆ

13.12.2018

Na hitnoj sjednici Centralne izborne komisije član CIK-a Suad Arnautović predložio je da se na dnevni red uvrsti prijedlog odnosno uputstvo za popunu Doma naroda FBiH. Njegov prijedlog odmah je odbijen, sa samo tri glasa za.

- Ovakav način rada da mehaničkom većinom ne uvrstite prijedlog na dnevni red ne smije se dešavati. Trebamo donijeti odluku da sve ubrzamo i da prije praznika imamo bilo kakvu odluku. Stav da se Dom naroda ne stavi na dnevni red je sraman - kazao je Arnautović.

Prema riječima predsjednika CIK-a Branka Petrića, dok ostali prijedlozi ne dođu na dnevni red, ne mogu ni raspravljati o prijedlogu Arnautovića.

- Nije zdravo da se sada raspravlja o ovom prijedlogu. Molim kolege da tokom vikenda pripreme i druge prijedloge, pa da što prije na dnevni red stavimo dva prijedloga i da glasamo, pa onaj koji bude imao više glasova, taj ćemo primijeniti. Sve oči javnosti uprte su u nas, a mediji samo prenose šta radimo i potpaljuju vatru... Nisu ovo problemi samo CIK-a već problemi države koji su pali na naša plaća - rekao je Petrić.

Irena Hadžiabdić, članica CIK-a, smatra da, koji god prijedlog bude donesen, lako može pasti na Ustavnom sudu te je zatražila da im Parlamentarna skupština da smjernice.

Na kraju današnje sjednice predsjednik Petrić još jednom se osvrnuo na problem popune Doma naroda kazavši da će konačna odluka biti donesena u toku naredne sedmice. Također, istakao je sumnju da nijedan od prijedloga nije kvalitetan i da bi mogao zadovoljiti sve strane.

- Ako su toliko godina drugi čekali da riješe ovaj problem, pozivam javnost da sačeka još dan-dva i da donesemo odluku - kazao je Petrić.

Na kraju sjednice novinarima se jedino obratio Ahmet Šantić, član CIK-a koji je ukratko novinarima obrazložio prijedlog koji je Arnautović predložio da se uvrsti na današnjoj sjednici.

- Željeli smo da donesemo bilo kakvu odluku, bolje nego nikakvu. Zakonodavci su nam načinili medveđu uslugu i sve prepustili CIK-u da o tome raspravlja. Naš prijedlog o popuni Doma naroda naći će se na narednoj sjednici CIK-a, a nadam se da će kolege do tada uspjeti da daju svoje prijedloge - rekao je Šantić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.