NE ODUSTAJE Predsjedavajući Državnog predsjedništva

Dodik: Izmjene Zakona o zastavi BiH nakon konstituiranja Doma naroda PSBiH

Dodao je da je na njegov zahtjev jučer "uklonjena zastava Federacije BiH" iz prostorija kolektivnog šefa države

Fena
13.12.2018 13:20

Milorad Dodik

Foto: Arhiv

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik ponovio je danas da će biti predložene izmjene i dopune Zakona o zastavi BiH da bi se, uz državnu zastavu, istakla i entitetska. 

- Nakon što se konstituira Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH zatražit ćemo da se u zakon uvrsti i isticanje zastave entiteta, u ovom slučaju Republike Srpske - izjavio je Dodik novinarima u Banjoj Luci.

Dodao je da je na njegov zahtjev jučer "uklonjena zastava Federacije BiH" iz prostorija u Predsjedništvu BiH, ali i dodaje da bi bilo dobro da se kasnije i ona i zastava RS vrate u prostorije državne institucije.

Dodik ističe da se to nije moglo uraditi za nekoliko dana, ali će insistirati, kako kaže, da se to uradi da bi se istakla i simbolika entiteta RS.

Tvrdi i da je jučer na sjednici Predsjedništva BiH na svom reveru imao značku u znaku zastave RS, što negira tvrdnje funkcionera PDP-a Igora Crnatka da se ta zastava nije jučer mogla uočiti u prostoriji u kojoj je zasjedalo Predsjedništvo BiH.

Atmosferu u Predsjedništvu BiH nazvao je "sterilnom, bez vidljivog entuzijazma da se nešto učini na bilo kojem planu", dodajući da su odbijeni neki njegovi zahtjevi, kao i da veći dio poslova obavlja u kabinetu u Istočnom Sarajevu.

Rekao je da podržava autonomiju policije RS, ali da nije upoznat sa zahtjevom Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH za potpisivanje sporazuma o korištenju radioveze između policijskih agencija u BiH.

NA VRH