NE ODUSTAJE

Dodik: Izmjene Zakona o zastavi BiH nakon konstituiranja Doma naroda PSBiH

Dodao je da je na njegov zahtjev jučer "uklonjena zastava Federacije BiH" iz prostorija kolektivnog šefa države

Milorad Dodik. Arhiv

Fena

13.12.2018

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik ponovio je danas da će biti predložene izmjene i dopune Zakona o zastavi BiH da bi se, uz državnu zastavu, istakla i entitetska. 

- Nakon što se konstituira Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH zatražit ćemo da se u zakon uvrsti i isticanje zastave entiteta, u ovom slučaju Republike Srpske - izjavio je Dodik novinarima u Banjoj Luci.

Dodao je da je na njegov zahtjev jučer "uklonjena zastava Federacije BiH" iz prostorija u Predsjedništvu BiH, ali i dodaje da bi bilo dobro da se kasnije i ona i zastava RS vrate u prostorije državne institucije.

Dodik ističe da se to nije moglo uraditi za nekoliko dana, ali će insistirati, kako kaže, da se to uradi da bi se istakla i simbolika entiteta RS.

Tvrdi i da je jučer na sjednici Predsjedništva BiH na svom reveru imao značku u znaku zastave RS, što negira tvrdnje funkcionera PDP-a Igora Crnatka da se ta zastava nije jučer mogla uočiti u prostoriji u kojoj je zasjedalo Predsjedništvo BiH.

Atmosferu u Predsjedništvu BiH nazvao je "sterilnom, bez vidljivog entuzijazma da se nešto učini na bilo kojem planu", dodajući da su odbijeni neki njegovi zahtjevi, kao i da veći dio poslova obavlja u kabinetu u Istočnom Sarajevu.

Rekao je da podržava autonomiju policije RS, ali da nije upoznat sa zahtjevom Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH za potpisivanje sporazuma o korištenju radioveze između policijskih agencija u BiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.