SAOPĆENJE

Javni servisi u BiH ignoriraju preporuke međunarodnih organizacija

Od svih kojima je upućeno pismo, jedino je odgovorila Regulatorna agencija za komunikacije BiH i to da bi se proglasila nenadležnom za rješavanje ovog problema, navodi se u saopćenju

Avaz.ba

13.12.2018

Povodom odbijanja saradnje ovdašnjih javnih rtv emitera sa njima, iz Asocijacije izvođača i svirača (AIS) danas su se oglasili saopćenjem za javnost. Sadržaj saopćenja prenosimo u cijelosti.

- Zaštita autorskog i srodnih prava je još uvijek u povoju i kolektivne organizacije poput AIS-a pionirskim koracima osvajaju do sada neregulisano područje. U tom svom nastojanju vrlo često nailaze na nerazumijevanje, bojkot, pa čak i agresivno odbijanje od brojnih korisnika muzičkih djela. Ponekad se tako ponašaju i oni korisnici koji po svom statusu i položaju u društvu imaju dodatnu obavezu da promoviraju evropski standard u poštivanju svih vrsta ljudskih prava. 

Sa žaljenjem moramo konstatovati da je takav slučaj i sa javnim servisima u BiH koji već četiri godine svjesno krše obavezu poštivanja prava izvođača muzičkih djela. Iako bi javni RTV servisi trebali služiti kao primjer u pogledu društvene odgovornosti, profesionalnosti, sprovođenja i poštivanja zakonskih propisa, stvarnost je potpuno drugačija. 

Kako bi se ovaj problem prevazišao AIS ga je delegirao i na međunarodnom nivou. Učestvujući u radu Godišnje konferencije SCAPR-a (krovna međunarodna organizacija za zaštitu prava izvođača muzičkih djela), predsjednik AIS-a Almir Ajanović, uspio je to nametnuti kao jednu od tema konferencije. Nakon njegove elaboracije problema, SCAPR je odlučio reagirati tako što je uputio oštro upozorenje javnim servisima u BiH, kao i nadležnim institucijama pozvanim da se brinu za zaštitu muzičkih izvođača.

U tom smislu SCAPR je u oktobru 2018. godine, uputio pismo na adrese sva tri javna servisa, kao i Vijeću ministara BiH, Ministarstvu za komunikacije i promet BiH i Regulatornoj agenciji za komunikacije BiH. Činjenica je da pomenute institucije i emiteri ne ignorišu samo kolektivne organizacije u BiH, već su takav ignorantski odnos ispoljili i prema međunarodnim institucijama i organizacijama kao što je to SCAPR. 

Od svih kojima je upućeno pismo, jedino je odgovorila Regulatorna agencija za komunikacije BiH i to da bi se proglasila nenadležnom za rješavanje ovog problema. Ovakav ignorantski odnos nas nažalost ne iznenađuje i to je samo nastavak dugogodišnje politike zaštite interesnih lobija, kako bi se što je duže moguće odgodilo plaćanje zakonskih obaveza. U međuvremenu AIS je preduzeo i pravne korake protiv sva tri javna servisa u BiH i neće odustati u borbi za zaštitu interesa muzičkih izvođača u BiH, čija se muzička djela emituju na nacionalnim frekvencijama, navodi se u saopćenju AIS-a.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.