SKANDAL

Na Medicinskom fakultetu donesena odluka o odvajanju od Univerziteta

Razlog za takvu odluku krije se iza smjene dekanese Semre Čavaljuge

Medicinski fakultet: U historiji se nije desilo ovakvo nešto. Arhiv

A. Nu.

13.12.2018

Nastavno-naučno vijeće (NNV) Medicinskog fakulteta je na današnjoj, iznenadnoj, vanrednoj sjednici donijelo odluku da se ova visokoškolska ustanova otcijepi od Univerziteta Sarajevo (UNSA)! 

Iza ovog skandala stoji aktuelno rukovodstvo fakulteta, v. d. dekana Nermin Sarajlić i Mirza Dilić, prodekan za nauku i međunarodnu saradnju, koji imaju podršku direktorice Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) Sebije Izetbegović, koja, inače, više od dvije godine pod svojom upravom želi fakultet, baš kao što je to uradila i s najvećom medicinskom ustanovom u zemlji.

Kako saznaje „Dnevni avaz“, razlog za takvu odluku krije se iza smjene dekanese Semre Čavaljuge, koju je Upravni odbor UNSA-e prije dva dana razriješio s čelne pozicije, a rektor UNSA-e Rifat Škrijelj suspendirao 14. novembra ove godine, jer je odbila da na Katedru vrati prof. dr. Ismeta Gavrankapetanovića.

- Nastavno–naučno vijeće Medicinskog fakulteta podržalo je dekanesu Čavaljugu, uprkos smjeni i suspenziji. Odlučili su da Medicinski fakultet odvoje, da bude univerzitet za sebe – kaže naš izvor.

U historiji UNSA-e nije se desilo ovakvo nešto. Inače, Medicinski fakultet postoji više od 70 godina.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.