SARAJEVO

Na NATO prijemu poručeno bh. liderima da imaju viziju za bolju saradnju

Među velikim brojem zvanica bili su predstavnici aktuelne izvršne vlasti na fedralnom nivou

Sa večerašnjeg prijema u Domu Oružanih snaga BiH. FENA

Fena

13.12.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

Na NATO novogodišnjem prijemu, upriličenom večeras u Domu Oružanih snaga BiH, strani zvaničnici poručili su prisutnim bh. liderima da moraju dati viziju za bolju saradnju dok su oni ukazali da je BiH na putu ka NATO-u potrebna bolja opremljenost na osnovu koje bi već dobro obučeni bh. kadrovi dostigli maksimum u borbenoj spremnosti.

- Dijalogom i uzajamnim poštovanjem, lideri prisutni u ovoj sali, i oni koji nisu ovdje, mogu dati viziju za bolju saradnju, manje zidova i više mostova. Kako se približavamo 2019. godini, ima mnogo toga o čemu možemo razmišljati: nova vlast je formirana, ministri vanjskih poslova NATO-a su se sastali prošle sedmice i objavili da su spremni prihvatiti da BiH podnese svoj prvi Državni godišnji plan, što izglede za članstvo BiH u NATO-u čini jedan korak bliže – kazala je uime admirala Fogga komandantica NATO Štaba Sarajevo, brigadna generalica Marti Bisel (Bissell).

Pohvalila je rad pripadnika NATO Štaba Sarajevo jer su "svaki dan predani u tome da BiH učine sigurnijom za sve njene građane".

Također, predstavnici NATO-a izrazili su ohrabrenje zbog nastavka aktivnosti na knjiženju nepokretne vojne imovine.

Mišljenja su da uvjet koji su postavili ministri vanjskih poslova NATO-a u Talinu 2010. godine ostaje važan za BiH i njen napredak na putu ka članstvu. Još je, kako ističu, važniji konstruktivan dijalog svih lidera ove zemlje u tom pravcu.

Sa predstavnicima stranih institucija na prijemu su bh. političati podijelili isto uvjerenje da Bosna i Hercegovina teži većem integriranju u euroatlantske institucije.

Zamjenik ministra odbrane BiH Sead Jusić podvukao je da je NATO veoma važna sigurnosna institucija u svijetu, te je "sam osjećaj da postoji - da bdije nad sigurnosti veoma važna".

- Konkretno Ministarstvo odbrane BiH preko Oružanih snaga BiH dalo je veliki doprinos u dostizanju NATO standarda. Trenutno imamo jedinice koje imaju dostignute standarde kao ekvivalent jedne patriotske borbene grupe koja bi tehnički trebala biti zaokružena u narednih nekoliko godina. Njihova obučenost i uvježbanost je na višem nivou od četvorke, ako gledamo od jedan do pet, ali je naša oprema u mnogo čemu dotrajala od čizme pa nadalje. Zato treba realizirati bar osnovne elemente u Planu modernizacije - potvrdio je Jusić za Fenu.

Na ostvarivanju cilja da BiH bude borbeno opremlljena za NATO operacije u narednom mandatu kao zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH spreman je raditi i Šemsudin Mehmedović.

 - Moraju se povećati finansijska izdavajanja za opremanje vojske, negdje oko 70 posto svih budžetskih sredstava. Povećanjem iznosa za opremu može se povećati i broj vojnika odnosno fizička snaga - mišljenja je Mehmedović.

Među velikim brojem zvanica na NATO prijemu bili su predstavnici aktuelne izvršne vlasti na fedralnom nivou, odnosno predsjednik i potpredsjednik Federacije Marinko Čavara i Milan Dunović.

- Svi napori BiH da se krene ka NATO integracijama urodili su plodom krajem ove godine i nadam se da ćemo u sljedećoj pozitivno odgovoriti takvom jednom pozivu da BiH postane dio takvog sigurnosnog sustava i da to doprinese ukupnoj stabilizaciji odnosa unutar same države, ali i njenoj boljoj pozicioniranosti prema svim institucijama iz međunarodne zajednice - kazao je Feni Čavara.

Potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović smatra da je „NATO savez nešto što može BiH i svim njenim građanima da obezbijedi sigurnost“.

- Zato mora biti puno više iskrenosti u politici i aktivnog djelovanja, a NATO savez je otvoren prema našoj državi - zaključio je za Fenu Dunović.

Novogodišnji NATO prijem u Sarajevu upotpunio je Vojni orkestar Oružanih snaga BiH izvedbama stranih i domaćih kompozicija. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.