UPOZORENJE

Radnici Porezne uprave FBiH nastavljaju dvosatnu obustavu rada i najavljuju generalni štrajk

Ukoliko im nadležni ne udovolje zahtjevima, 900 radnika stupa u generalni štrajk

Arhiv

A. NUHANOVIĆ

14.12.2018

Povodom štrajka upozorenja u Poreznoj upravi FBiH koji traje od ponedjeljka, danas je u Samostalnom sindikatu državnih službenika i namještenika, u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama u FBiH održana konferencija za novinare na kojoj je ukazano na brojne probleme u ovoj službi.

Predsjednik Sindikata Samir Kurtović kazao je da pet dana od 8.30 do 10.30 sati traje štrajk upozorenja te naveo da će on biti nastavljen i narednu sedmicu, s napomenom da će se na današnji dan, idući petak, ponovo sastati štrajkački odbor te da, ukoliko dotad nadležni ne udovolje zahtjevima, radnici Porezne uprave, njih 900, stupaju u generalni štrajk.

- Jasno smo postavili zahtjeve pred direktora PUFBiH Šerifa Isovića, ministricu finansija FBiH Jelku Milićević i federalnog premijera Fadila Novalića pozivamo u mirovne pregovore, ukoliko se to ne desi, mi ćemo biti primorani i na generalni štrajk. Do sada nije bilo razumijevanja, nadamo se da će iduće sedmice sjesti s nama i razgovarati i udovoljiti našim zahtjevima da ne bismo stupili u generalni štrajk - kazao je Kurtović.

Novinarima se obratila i Šemsa Hajrić, predsjednica Sindikalne organizacije PUFBiH, koja je navela da je prije šest godina, 12. 12. 2012., prema Ministarstvu finansija BiH otišao prvi zahtjev koji se odnosio na uvjete rada i prijem novih ljudi, no do danas, kaže Hajrić, niko nije imao sluha da se ovo pitanje riješi.

- Naše prostorije su u vrlo lošem stanju, tražili smo krečenje i uređenje,  ali bez ikakvih pomaka, isto tako, naša vozila stara su više od 30 godina, što nije dobro jer se zna da je Porezna uprava stub svake države, da se ovi problemi nisu rješavali, mi smo unazad dvije godine slali naše zahtjeve, bilo je obećanja, ali nije bilo rezultata, ovo je prevršilo svaku mjeru, oglušili su se na svaki naš zahtjev - kazala je Hajrić.

Zlatan Popović, sudski savjetnik u PU Novi Travnik, kazao je da ne smije ni da zamisli šta će biti ako porezni radnici stupe u štrajk i prestane se s izdavanjem uvjerenja, posebno kada je riječ o borcima i boračkim organizacijama.

- Niko ne priča o odlasku zaposlenih, a nove ljude ne zapošljavamo, 130 ljudi nam je stalno na bolovanju, nas oko 1.000 radi poslove za 1.770 osoba, zamislite, u budžet se vraćaju sredstva koja nisu iskorištena za naše plaće i samo tražimo da se rad i rezultati vrednuju - kazao je Popović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.