SARAJEVO Rektor Univerziteta za "Avaz"

Rifat Škrijelj: Otcjepljenje Medicinskog fakulteta nije utemeljeno u zakonu i Statutu

Semra Čavaljuga nije ovlaštena da zastupa Medicinski fakultet u ova dva slučaja, istakao je Škrijelj

A.Nu.
14.12.2018 13:30

Škrijelj: Inicijativa je neutemeljena

Foto: Arhiv

Na jučerašnjoj vanrednoj sjednici Nastavno-naučnog vijeća Medicinskog fakulteta u Sarajevu raspravljano je o potencijalnom otcjepljenju te ustanove od Univerziteta u Sarajevu, što je za rektora Rifata Škrijelja nepojmljivo budući da se o takvim odlukama, prema njegovim riječima, mora izjasniti osnivač - Kanton Sarajevo.

Na sjednici je, kako saznaje "Avaz", formirana radna grupa na čije čelo je predložena bivša dekanesa Semra Čavaljuga, za pojedine članove Nastavno-naučnog vijeća još važeća, a grupa će biti zadužena za aktivnosti vezane za otcjepljenje Medicinskog fakulteta.

Rektor Škrijelj je za "Avaz" istakao da službeno nije dobio nikakvu informaciju o namjerama Nastavno-naučnog vijeća da se Medicinski fakultet odvoji od UNSA-e.

- Ako su istiniti medijski navodi da je pokrenuta takva inicijativa o njihovom takozvanom odvajanju, odnosno formiranju posebnog univerziteta, mogu reći da je riječ o neutemeljenoj inicijativi. Ukoliko dobijem takav akt, proslijedit ću ga Senatu UNSA-e i Upravnom odboru UNSA-e na razmatranje - kazao je rektor Škrijelj.

Navodi da je Medicinski fakultet jedna od organizacionih jedinica UNSA-e, tako da u njihovom pokušaju da se odvoje moraju prvo poštovati Zakon o visokom obrazovanju i Statut UNSA-e.

- Ulogu osnivača je zvanično preuzeo Kanton Sarajevo, tako da o našem statusu osnivač prije svega mora donijeti odluke, dakle Vlada KS i Skupština KS - istakao je rektor Škrijelj.

Dodaje da se oni o tome moraju izjasniti kroz donošenje zvaničnih odluka, ali da bi se o tome izjasnili, moraju se ispuniti svi uvjeti propisani Zakonom o visokom obrazovanju.

- Ovaj Medicinski fakultet je Medicinski fakultet Univerziteta u Sarajevu, kao takav je upisan u sudskom registru sa svom imovinom i svim što ga čini fakultetom. Priča o otcjepljenju nije utemeljena u zakonu i Statutu - istakao je.

Upitan je li Semra Čavaljuga još dekanesa Medicinskog fakulteta, kako je vide pojedini članovi Nastavno-naučnog vijeća, rektor Škrijelj odgovara da je ona suspendirana njegovom odlukom i da nije dekanesa ni po kakvom osnovu.

- Semra Čavaljuga u pravnom prometu ili bilo kakvom pogledu ne bi smjela da se pojavljuje u ime Medicinskog fakulteta, kod dva izrečena akta. Osoba koja mijenja nju je v. d. Nermin Sarajlić. On se trenutno nalazi na čelu Medicinskog fakulteta i oni su dužni da izvrše izbor v. d. dekana i raspišu konkurs za dekana Medicinskog fakulteta - zaključio je rektor UNSA-e.

NA VRH