SARAJEVO Odbijene sve žalbe

Apelaciono vijeće Suda BiH potvrdilo oslobađajuću presudu Fahrudinu Radončiću

Fena
14.12.2018 13:11

Radončić: Protiv drugostepene presude nije dozvoljena žalba

Foto: Arhiv

Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine potvrdilo je prvostepenu presudu kojom su Fahrudin Radončić, Bakir Dautbašić, Bilsena Šahman i Zijad Hadžijahić oslobođeni krivnje za ometanje rada pravosuđa, potvrdila je braniteljica Tatjana Savić.

Kako je navela Savić, Apelaciono vijeće je kao neosnovanu odbilo žalbu Tužilaštva BiH, dok je žalba Azre Sarić odbijena kao nedopuštena, javlja BIRN BiH.

Radončić je prvostepenom presudom, koja je izrečena u maju ove godine, oslobođen krivnje da je naredio izvršenje pritiska, preko Šahman i Dautbašića, na svjedokinju Azru Sarić da promijeni iskaz u postupku protiv Nasera Kelmendija na Kosovu.

Istom presudom je Hadžijahić, uposlenik Ambasade Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u BiH, oslobođen krivice da je pokušao saznati je li u vezi s pritiskom na svjedokinju Sarić otvorena istraga te da je pokušao utjecati da se zatvori.

Tužilaštvo je na žalbenoj sjednici zatražilo da se ova odluka ukine i da se Radončiću, Dautbašiću, Šahman i Hadžijahiću sudi pred Apelacionim vijećem ili da se presuda preinači i njih četvero budu proglašeni krivima, dok su odbrane predlagale da se žalba odbije kao neosnovana.

Žalbu na prvostepenu presudu je izjavila oštećena Sarić s prijedlogom da se oslobađajuća presuda ukine, dok je odbrana zatražila da se njeni navodi odbiju ili odbace kao nedopušteni.

Protiv te presude nije dozvoljena žalba.

NA VRH