SARAJEVO

Nagrada za najbolje naučnike uručena Dejanu Miloševići i Dragoljubu Mirjaniću

Nagrađeni naučnici. M. Kadrić

A.S.

14.12.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+9

Nagrada u oblasti nauke u Bosni i Hercegovini za uspjehe na međunarodnom planu dodijeljena je danas u Sarajevu. 

Ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović prisustvovao je sjednici Vijeća za nauku BiH u Parlamentarnoj skupštini BiH, gdje je uručio nagradu akademicima prof. dr. Dejanu Miloševiću, profesoru na Odsjeku za fiziku Prirodno-matematičkog fakulteta u Sarajevu, i prof. dr. Dragoljubu Mirjaniću, profesoru Medicinskog fakulteta u Banjoj Luci.

Senadin Lavić, predsjednik Vijeća za nauku, skrenuo je pažnju na sve doprinose u nauci koje su postigli Milošević i Mirjanić kazavši da su izuzetne i prepoznatljive ličnosti u bh. zdravstvenoj zajednici.

Adil Osmanović, ministar civilnih poslova BiH, iskazao je zadovoljstvo što se ova nagrada dodjeljuje drugi put te kazao da je nauka i prateća tehnička rješenja fundamentalni resurs na kojem počiva društveno blagostanje i potiče održivi ekonomski razvoj.

- Stoga bi bilo dobro da nauka ima ključno mjesto pri izradi, primjeni i evaluaciji političkih odluka. Ulaganje u nauku od države je sigurno najbolja i najsigurnija investicija i jamstvo svijetle budućnosti. Nismo zadovoljni stepenom izdvajanja za oblast nauke i činimo sve da svi nivoi povećaju ulaganje. Ministarstvu je namjera da pokaže koliko poštujemo i cijenimo napore naših naučnika i istraživača. Cilj nam je snažnije povezivanje nauke i privrede radi postizanja ekonomskog rasta i razvoja – rekao je Osmanović.

Čast je imati ovakve naučnike u Bosni i Hercegovini. Od srca vam čestitam na najvišem državnom priznanju i želim još puno sreće i uspjeha u vašem radu i životu.

Dejan Milošević je u svom obraćanju skromno zahvalio za nagradu i kao i svima onima koji su mu ukazali čast s ovim priznanjem.

- Posebno moram zahvaliti Prirodno-matematičkom fakultetu i Odsjeku za fiziku, svim mojim kolegama koji su pomogli u mom radu. Posebno mi je zadovoljstvo što je upravo ove godine dodijeljena Nobelova nagrada za fiziku upravo iz oblasti u kojoj ja radim - laserska fizika. Žerard Muru i Dona Striklend dobili su nagrade za otkriće iz 1985. jedne posebne vrste lasera. To je iste godine otvorilo jednu novu oblast fizike u koju sam se uključio od samih početaka. Imao sam sreću da sam se počeo baviti fizikom u trenutku kad je došlo do novih otkrića. Spomenuo bih i naučnoistraživačku grupu Samophys, koja je veoma aktivna na Katedri za atomsku, molekularnu i optičku fiziku od 2000. godine – kazao je Milošević.

Dragoljub Mirjanić kazao je da je nagrada u oblasti nauke u Bosni i Hercegovini bitna i da ima još naučnika koji je zaslužuju te da je dobar podstrek za njihov budući rad.

- Bez nauke nema tehnologije, bez tehnologije nema razvoja kojem svi mi težimo, a također, bez nauke nema ni dobrog obrazovanja. Dobro obrazovanje je najveće bogatstvo koje čovjek može da stekne u svom životu i ono je preduvjet za sreću i uspješan i kreativan život – dodao je Mirjanić.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.