TUZLA

Poslije šestomjesečne obuke 53 vojnika krenula za Afganistan

Na put za Bliski istok krenula su 49 pripadnika i četvorica pripadnice OSBiH

Vojnici postrojeni u kasarni. A. Bajrić Blicko

Avaz.ba

14.12.2018

Misija očuvanja mira u Afganistanu u sklopu programa NATO saveza - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Povratak vojnika planiran naredne godine - Avaz
+10

Poslije šestomjesečne obuke u petak je iz Vojne baze „Dubrave“ kod Tuzle ispraćena deveta rotacija pripadnika Oružanih snaga BiH koji će sudjelovati u mirovnoj misiji „Odlučna podrška“ u Afganistanu.

Na put za Bliski istok krenula su 49 pripadnika i četvorica pripadnice OSBiH koji u jednoj od tamošnjih NATO baza ostaju do 20. juna 2019. godine. Uvjeti njihovog boravka, prema riječima generalpukovnika Senada Mašovića, načelnika Združenog štaba OSBiH, identični su ranijima, odnosno pripadnici će biti angažirani na zadacima očuvanja sigurnosti. Dnevna novčana naknada također je ostala ista i iznosi 110 eura, a novac je osiguran u budžetu Ministarstva odbrane BiH.

- Oružane snage BiH trenutno imaju svojih 70 pripadnika u raznim mirovnim misijama u svijetu, što determinira značajan doprinos BiH u stvaranju boljeg sigurnosnog okruženja u svijetu. OSBiH su pokazale i dokazale da su spremne i dovoljno stručne i osposobljene da mogu postati ravnopravan član NATO-a, što je i prepoznato kroz nedavno odobren pristup MAP-u koji je zadnja stepenica prije punopravnog članstva u NATO-u – kazao je Mašović.

Na prvi poziv Oružanih snaga za učešće u mirovnoj misiji „Odlučna podrška“ najprije se prijavilo 198 pripadnika. Nakon pregledanih prijavnih obrazaca odabrano je njih 96, a na kraju obuke 53 pripadnika su spremna za ispunjavanje svih povjerenih zadataka.

- Imali smo tri faze obuke: opću, individualnu i kolektivnu, potom operativnu i preduputnu. Imali smo 115 individualnih i 24 kolektivne vježbe te sedam bojevih gađanja. Na kraju dobili smo ocjenu da je jedinica spremna za odlazak u mirovnu misiju – kaže brigadir Emir Kliko, komandant Pete pješadijske brigade OSBiH.

Među 53 pripadnika OSBiH nalazi se i treća rotacija vojne policije čiji će pripadnici, također, biti angažirani na zadacima unutar baza u Afganistanu. Njihov povratak planiran je za 20. jun 2019. godine.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.