REAKCIJE

Dodik o uspostavljanju Vojske Kosova: To je direktan udar na stabilnost i mir cijelog regiona

Razmotrit ćemo učešće u OSBiH, kazao je Dodik

Dodik: Međunarodna zajednica ignorira stavove RS. Arhiva

Piše: G. D.

14.12.2018

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da je uspostavljanje Vojske Kosova direktan udar na mir i stabilnost ne samo Srbije već cijelog regiona. On je istakao da to nije dobra vijest ni za RS ni za BiH.

- Razmotrit ćemo naše učešće u Oružanim snagama BiH. Ispitat ćemo možemo li da izađemo iz tog sporazuma. To nije interes ovog naroda. Oružane snage BiH služe NATO-u - kazao je Dodik.

On je dodao da ne podržava formiranje Vojske Kosova i podsjetio da je Srbija učinila velike napore da se osigura mir i da se nastave pregovori s Prištinom.

- Formiranjem Vojske Kosova to je sve poniženo. Priština ne želi mir i stabilnost u regionu. Međunarodna zajednica ignorira stavove RS. Najpametnije je da ne idemo u globalno razračunavanje. Moramo izgraditi jedinstven stav za sve - poručio je Dodik.

NATO je, kazao je on, bombardirao Srbe i stao je na stranu neprijatelja srpskog naroda. Mnogi su, istakao je Dodik, stradali zbog toga.

- Nama je danas poručeno da smo eksperiment i da ne možemo da imamo stečena prava. Vjerujem da će rukovodstvo Srbije odgovoriti na ovo. Ukoliko se donese program reformi bez stava RS, to je za nas zeleno svjetlo da stavimo upitnik nad vojnim snagama. Ako mi griješimo, dajte referendum. Ne daju referendum, jer znaju šta narod ne želi, a narod ne želi u NATO - rekao je Dodik.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.