REAKCIJE

Ivanić: MAP je međunarodna obaveza koju je odlukom Radmanovića prihvatio i RS

Moj stav ostaje isti kao i prije četiri godine, rekao je počasni predsjednik PDP-a

Ivanić: MAP je državna obaveza. Arhiv

Vijesti.ba

15.12.2018

Bivši član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda i počasni predsjednik PDP-a Mladen Ivanić poručio je u ekskluzivnoj izjavi za Vijesti.ba da njegov stav o članstvu BiH u NATO-u ostaje isti kakav je bio i tokom protekle četiri godine mandata.

- To znači da BiH ne može postati punopravna članica ovog vojnog saveza dok sve zemlje u regionu, uključujući i Srbiju, to ne postanu. Zato mislim da pitanje članstva u NATO-u u ovom trenutku uopće ne treba otvarati - precizirao je Ivanić za Vijesti.ba.

Na pitanje Vijesti.ba, osvrnuo se na činjenicu da je BiH nedavno dobila poziv za aktiviranje Akcijskog plana za članstvo BiH u NATO-u (MAP).

- MAP je državna obaveza koja je formirana na bazi zahtjeva koji je podnio tadašnji predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović. To je, dakle, međunarodna obaveza koju je prihvatila i Republika Srpska - podsjetio je Ivanić.

S druge strane, kazao je da novoizabrani predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik može promijeniti ovu situaciju, ali pretpostavlja da bi to značilo odluku Predsjedništva BiH.

- Ako Dodik to želi, on to može postići, jer je evidentno, nakon izbora Predstavničkog doma Parlamenta BiH i Kolegija ovog doma, da je buduća koalicija na nivou BiH više nego jasna - SNSD, SDA i HDZ BiH. Dakle, ako želi da promijeni međunarodnu obavezu, Dodik treba da promijeni odluku koju je donio član njegove stranke Nebojša Radmanović. Ja to od njega, u krajnjoj liniji, očekujem - poručio je Ivanić.

Prema njegovim riječima, sve ostalo predstavlja političku manipulaciju i prebacivanje odgovornosti s onih koji su odgovorni za činjenicu da je MAP bila međunarodna obaveza BiH, koju je zahvaljujući SNSD-u prihvatila i Republika Srpska.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.