SARAJEVO Održana sjednica Sabora

Potvrđena imenovanja: Kozlić novi evropski muftija, Abdibegović ide u Banju Luku

Usvojeni su i nacrt budžeta i odluka o izvršenju za 2019. godinu

Avaz.ba

Sabor: Potvrđena imenovanja

Foto: Arhiv


Danas je pod predsjedavanjem predsjednika Sabora Hasana Čengića održana 11. redovna sjednica aktuelnog saziva Sabora Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Uvodnim riječima prisutnim sabornicima obratio se reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović, koji je rezimirao rezultate rada Rijaseta u periodu mandata trenutnog saziva Sabora, naglašavajući planove za budućnost. Posebno je naglasio problem nepotpisivanja ugovora IZBiH s državom.

Sabor je razmatrao i usvojio budžet institucija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i odluku o izvršenju budžeta Rijaseta za 2019. godinu. Također su razmatrani i Program rada Sabora i planovi rada institucija Islamske zajednice u BiH za 2019. godinu, i to planovi rada Sabora IZBiH, reisu-l-uleme IZ u BiH, Vijeća muftija IZBiH i Rijaseta IZBiH.

Sabornici su razmatrali Prijedlog pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o organizaciji i radu Rijaseta IZBiH i Prijedlog nadležne komisije po ovom predmetu uputili Rijasetu na očitovanje.

Kako je članovima Rijaseta, odnosno direktorima uprava istekao četverogodišnji mandat, Sabor Islamske zajednice u BiH je na, prijedlog reisu-l-uleme, imenovao direktore uprava Rijaseta, koji će po toj funkciji biti članovi Rijaseta. 

Na te pozicije imenovani su: Ismail Smajlović za direktora Uprave za vjerske poslove, Dževad Hodžić za direktora Uprave za obrazovanje i nauku, Razim Čolić za direktora Uprave za vanjske poslove i dijasporu, Mensur Karadža za direktora Uprave za administrativno-pravne poslove i Zejnil Rebihić za direktora Uprave za ekonomske i finansijske poslove.

Na današnjoj sjednici je s pozicije muftije banjalučkog razriješen Osman ef. Kozlić, koji je imenovan za muftiju Islamske zajednice Bošnjaka u Evropi izvan domovinskih zemalja sa sjedištem u Njemačkoj. 

Muftija Kozlić će po funkciji obavljati i dužnost glavnog imama Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj. Ovo imenovanje je historijski iskorak Islamske zajednice u BiH na polju jačanja institucionalne organizacije bošnjačke dijaspore i njenog povezivanja s domovinom i matičnom zajednicom. Na poziciju muftije banjalučkog imenovan je bivši muftija travnički i doskorašnji direktor Uprave za vjerske poslove Nusret ef. Abdibegović.

Više o temi Sabor Islamske zajednice u BiH

NA VRH

Podijeli članak na