OTVORENO Federalni ministar energije, rudarstva i industrije

Džindić: Preokret u razvoju namjenske industrije FBiH

Podatak da je u navedenom periodu zaposleno hiljadu novih kadrova govori da je toj privrednoj grani posvećena ozbiljna pažnja, kazao je

Fena

Džindić: Značajno povećanje broja zaposlenih u namjenskoj industriji


U sektoru namjenske industrije u Federaciji Bosne i Hercegovine, period 2015.-2018. godina, može se smatrati možda historijskim trenutkom u preokretu razvoja i pozitivnom kretanju svih trendova u ovoj grani, ocjena je federalnog ministra energije, rudarstva i industrije Nermina Džindića. 

- Ukupni plan u namjenskoj industriji od 300 miliona u 2018. godini bit će realiziran; za prvih devet mjeseci bili smo negdje na 93-95 posto realizacije. Znači, do kraja godine ono što je spremno treba otpremiti, uvrstiti to u realizaciju i samim tim ćemo imati realiziranih između 97 i 100 posto plana. U 2018. godini, s obzirom na turbulentno tržište i ukupna dešavanja u svijetu, koja također imaju utjecaja na naše poslovanje, imamo mali, blagi pad od neka dva-tri posto, što nije zabrinjavajuće ni alarmantno - ocijenio je Džindić u izjavi za Fenu.

On očekuje da će do kraja naredne sedmice sve firme, privredna društva koja posluju u sektoru namjenske industrije, dostaviti njihove kompletne planove, nakon čega će vrlo brzo mogu očekivati jasni planovi za iduću godinu i neki nepreliminarni za 2020. Ovo je industrijski sektor, napominje Džindić, koji se ne može planirati samo za jednu godinu, već uvijek i za godinu poslije, budući da se radi o dugoročnijim ugovorima.

U namjenskoj industriji Federacije BiH zabilježeno je značajno povećanje i kad je riječ o ukupnom povećanju broja zaposlenih i prometa.

Podatak da je u navedenom periodu zaposleno hiljadu novih kadrova govori da je toj privrednoj grani posvećena ozbiljna pažnja. Samim tim, rezultati moraju biti dobri, zaključuje Džindić.

NA VRH

Podijeli članak na