SARAJEVO

''Krug 99'': Etnonacionalističke politike usporavaju privredni razvoj BiH

S današnje redovne sesije. FENA

Fena

16.12.2018

Privrednici Milisav Tomović, Tomislav Grizelj i Samir Jusufović bili su danas uvodničari na redovnoj sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca ''Krug 99'', koja je bila posvećena temi ''Etnonacionalizam usporava privredni razvoj''. 

Privrednik iz Han-Pijeska Milisav Tomović mišljenja je da etnonacionalističke politike usporavaju privredni razvoj i ugrožavaju opstanak cjelovite Bosne i Hercegovine.

- Opstrukcija ide od vrha prema dnu. Mi više živimo u nekom prošlom vremenu, sadašnje proživljavamo, a o budućnosti ne mislimo. O budućnosti misle samo naše etnonacionalističke vođe kako da nas udome u neko veće stado koje je po vjerskoj i nekoj drugoj osnovi vezano za nekoga. Uopće ne misle o državi BiH - poručio je.

Privrednik iz Sarajeva Tomislav Grizelj primijetio je da mladi i obrazovani kadar napušta Bosnu i Hercegovinu i odlazi ''tamo gdje će više biti plaćen njihov rad, gdje će imati veću sigurnost''.

- Sad kad smo dobili demokraciju, narodi nam odlaze. Hoću reći da nam je ta demokracija donijela javašluk, nerad, korupciju i sve ono što je upitno i sporno u moralu, etici i svemu ostalome. To je razlog zbog kojeg mladi i obrazovani kadar napušta BiH, idući ponovo trbuhom za kruhom tamo gdje će više cijeniti i biti bolje plaćen njihov rad, imati veću sigurnost - naglasio je.

Samir Jusufović vratio se prije osam godina u Bosnu i Hercegovinu, nakon 19 godina života u Švedskoj. Kaže da je to najpametniji potez koji je ikad uradio. U Švedskoj je, kaže, sve bolje, ali ovdje je sve ljepše. A da bi se krenulo naprijed, potrebno je, misli on, realno sagledati stanje.

- Nije ovdje loše, kako se to misli. Najefikasniji alat protiv etnonacionalizma je ekonomija. Jačanjem ekonomije mnogo toga ćemo riješiti. Ekonomija može biti bolja, i bolja je nego što se to percipira u javnosti. Ako mi se na oglas za posao javi kvalificirana osoba iz bilo kojeg dijela BiH, ja ju primim, to je najjači instrument protiv etnonacionalizma - poručio je.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.