BANJA LUKA Ministar sigurnosti na udaru

DODIKOVI MEDIJI TVRDE: Dragan Mektić uništava kompromitirajuću dokumentaciju, sporna putovanja u Saudijsku Arabiju

Predsjedavajući Predsjedništva tražit će informacije od Vijeća ministara o nezakonitim prisluškivanjima

Avaz.ba
16.12.2018 16:21

Mektić i Dodik

Foto: Arhiv

Ministar sigurnosti u Vijeću ministara Dragan Mektić već danima sklanja i uništava razne nezakonite naredbe Obavještajno-sigurnosnoj i drugim sigurnosnim agencijama i direkcijama BiH o praćenju i prisluškivanju najviših funkcionera Republike Srpske i drugih osoba, piše portal InfoSrpska.com.

Isti izvor navodi, pozivajući se na informacije iz Ministarstva sigurnosti, da Mektić uništava i tragove o enormnim sredstvima Ministarstva koja je trošio, tajnim putovanjima od Saudijske Arabije pa nadalje, privatnoj firmi registriranoj u Španiji na čije račune su se slijevala sredstva od prodaje oružja i municije u kojoj je posredovao.

Portal navodi da Mektić sada plasira naprasno spinovanu lažnu priču oko uloge predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika u aktivaciji Akcionog plana za članstvo u NATO, svjestan da će Dodik zvanično tražiti od Vijeća ministara, kao pomoćnog tijela Predsjedništva, sve informacije o funkcioniranju svih ministarstava.

InfoSrpska navodi da će Dodik tražiti informacije od Vijeća ministara, prije svega o sigurnosti, o nezakonitom tajnom praćenju i prisluškivanju mnogih funkcionera Republike Srpske i građana, pa tako optužuju Mektića da je "partner nekoliko zapadnih obavještajnih službi koji pokušava da ovu priču stavi u drugi plan".

Isti portal piše i da je Mektić, preko njemu bliskih medija, plasirao vijest da je Dodik na nedavnom sastanku sa zamjenikom pomoćnika američkog državnog sekretara za jugoistočnu Evropu Metjuom Palmerom (Matthew) u Sarajevu rekao: "Što se tiče puta BiH u NATO, tu priču gurajte, ali zaobiđite Predsjedništvo BiH."

Oglasi

NA VRH