REAKCIJE

Ismet Velić: Čekamo zaključke Predsjedništva, borit ćemo se za imovinu BiH

Neophodno je pokrenuti diplomatske, političke i pravne radnje, a mi smo već ranije prikupili neke informacije, kaže Velić

Hotel “Đuro Salaj” u Gradcu vlasništvo je BiH: Ukupna bh. imovina u Hrvatskoj vrijedna je skoro 4 milijarde maraka

S.DEGIRMENDŽIĆ

16.12.2018

Pravobranilaštvo Bosne i Hercegovine još nije zvanično dobilo zaključak Predsjedništva BiH kojim je od te institucije zatraženo da utvrdi modalitete za pokretanje apelacija prema Ustavnom sudu Hrvatske, kojom bi BiH osporila ustavnost hrvatskog Zakona o raspolaganju državnom imovinom, kojim je zabranjen upis bh. imovine u toj zemlji na našu državu. Ismet Velić, pravobranilac BiH, kaže da je Pravobranilaštvo iz medija već vidjelo ove zaključke, po kojima će i postupiti kad ih zvanično dobije.   

 Dodatni sporazum

- Ovim zaključcima Predsjedništva BiH omogućeno je da idemo korak naprijed u rješavanju ovog problema i da intenziviramo sve aktivnosti u vezi s tim. Neophodno je pokrenuti diplomatske, političke i pravne radnje, a mi smo već ranije prikupili neke informacije i sad ćemo dati i neke konkretne prijedloge - kaže Velić.

On ističe da za Pravobranilaštvo BiH i nakon prošlomjesečnog sastanka sa predstavnicima Državnog odvjetništva Hrvatske nema dileme kako treba riješiti problem bh. imovine u Hrvatskoj.

Velić: Dat ćemo konkretne prijedloge

- Mi smo iznijeli stav da imovinu BiH treba adekvatno zaštititi i da je, u skladu sa međunarodnim propisima i Sporazumom o sukcesiji, treba vratiti. Hrvatska strana smatra, međutim, da je, pored postojećih, potrebno potpisati i dodatni bilateralni sporazum o imovinskopravnim odnosima između BiH i Hrvatske, s čim se mi ne slažemo – naglašava Velić.

Četiri milijarde  


Što se tiče eventualnog pokretanja ocjene ustavnosti hrvatskog Zakona o raspolaganju državnom imovinom pred tamošnjim Ustavnim sudom, Velić kaže da će se u narednom periodu, s obzirom na to da apelacije mogu podnositi samo Ustavom i zakonom predviđeni subjekti u toj zemlji, tražiti pravni način kako doći do najboljeg rješenja.  

U međuvremenu, kaže Velić, Pravobranilaštvo BiH vodi određeni broj postupaka pred hrvatskim sudovima po tužbama radi zaštite prava i zahtjeva za povrat bh. imovine, a za koje se, u slučaju ako ne bude usvojena revizija u tim pojedinačnim slučajevima, mogu podnositi ustavne tužbe. Procjena je da je skoro 200 objekata bh. firmi u Hrvatskoj vrijedno najmanje četiri milijarde maraka. 


Ministarstvo državne imovine Hrvatske dalo je prije nekoliko dana pod zakup 15 objekata, od kojih je 10 vlasništvo BiH i sva su na jadranskoj obali, mahom u Gradcu.  

Odmaralište “Valter Perić” u Gradcu iznajmljeno je za skoro 65.000 KM godišnje

 I “Valter Perić” pod zakupom

Naše odmaralište “Valter Perić” u Gradcu iznajmljeno je za skoro 65.000 KM godišnje. Najviša zakupnina kojom se pohvalilo hrvatsko ministarstvo je u iznosu od skoro 250.000 KM, ali nisu otkrili ni ko je zakupac niti o kojem je objektu riječ. Hrvatska je pod zakup od kojeg će ona ubirati prihod, dala i bh. objekte “Vila Bosanka”, “Đuro Salaj”, “Ekspres restoran”, “Hit Podaca Mostar”…

Od zakupnina za 10 bh. objekata na jadranskoj obali te još pet u vlasništvu Srbije, Hrvatska će na godišnjem nivou u svoj budžet ubaciti skoro milion maraka. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.