BANJA LUKA

Zoran Tegeltija kandidat za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH

Dodik je rekao da od svojih ministara očekuje puni angažman

Tegeltija: Obnašao funkciju ministra finansija RS. Arhiv

Avaz.ba

16.12.2018

Izvršni komitet SNSD-a odlučio je večeras da kandidat za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH te stranke bude Zoran Tegeltija, sadašnji ministar finansija RS.

Milorad Dodik, predsjednik SNSD, kazao je nakon sjednice da je rano govoriti o imenima ministara u Vijeću ministara BiH.

Dodik je izjavio da će SNSD u novoj Vladi RS imati osam ministara i predsjednika, dok će ostali resori biti podijeljeni na DNS, novoformiranu stranku Nedeljka Čubrilovića i Socijalističku partiju, a po jedno ministarstvo dobit će Ujedinjena Srpska i NDP.

RS bi danas na posebnoj sjednici Narodne skupštine RS trebalo da dobije novu vladu, koju će predvoditi Radovan Višković, dosadašnji šef Kluba SNSD-a u Parlamentu.

SNSD–ov prijedlog za ministra za prostorno uređenje je dosadašnja ministrica Srebrenka Golić, Anton Kasipović za ministra pravde, a Zlatan Klokić za ministra za evropske integracije i međunarodnu saradnju. Dragan Lukač, kako predlažu, ostat će ministar unutrašnjih poslova.

Alena Šeranića predlažu za fotelju ministra zdravstva i socijalne zaštite.

Dodik je naveo da bi novi ministar finansija trebalo da bude Zora Vidović, poljoprivrede Boris Pašalić, dok će Srđan Rajčević biti na čelu novoformiranog ministarstva koje će se baviti informacionim tehnologijama.

Dodik je kazao da će se Vlada baviti razvojnim pitanjima, da će se ići na povećanje plaća, a da će od 1. januara biti povećane plaće prosvjetnim radnicima, a nakon toga i policiji.

Rekao je da će se voditi politike rasterećenja rada i da će se provoditi veliki infrastrukturni projekti, izgradnje novih saobraćajnica i rekonstrukcije postojećih.

Dodik je dodao da Višković ima puno povjerenje stranke i odriješene ruke da od ministara traži maksimalni angažman.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.