RAZGOVOR

Konaković: Ne čude me novi napadi iz SDA-ovih mašina

Sami smo sebi postavili uvjete da će oni koji se ne snađu na pozicijama, brzo biti zamijenjeni i ne treba nam SDA govoriti kako da izgleda vlada, kaže Konaković

S.DEGIRMENDŽIĆ

17.12.2018

Desetak dana uoči imenovanja nove vlade Kantona Sarajevo, koju je dogovorila koalicija šest stranaka (SDP, Naša stranka, Narod i pravda, SBB, DF i NBL), ne posustaju pokušaji, prvenstveno iz Stranke demokratske akcije da se unese razdor u najbrže dogovorenu koaliciju nakon izbora 7. oktobra. Jasno je da se SDA ne može pomiriti s činjenicom da neće biti dio vlasti, jer niko ne želi s njima, a svjesni su toga i u strankama koje imaju većinu u Skupštini Kantona Sarajevo.  

Predsjedavajući Skupštine KS i predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković u razgovoru za “Avaz” kaže da su najnoviji napadi na ministre u vladi koja još nije ni imenovana, bili očekivani.

Personalni udari

- Zaista me ne čudi što iz SDA-ovskih orkestriranih mašina stiže još jedan val napada. Prvo su nas optuživali za međusobno koaliranje, a upravo je SDA sve nas pozivala da s njima koaliramo. Pa su, onda, počeli udarati personalno po nekim ljudima, iako nemaju nikakvih razloga da se personalizira bilo čije i bilo kakvo učešće u vladi, ali od njih smo to navikli. Barem za nas je to sve očekivano, jer mi smo tu mašineriju osjetili na leđima u mnogim situacijama – kaže Konaković.

On ističe da je koalicija šest stranaka, predloživši u kratkom roku sastav nove vlade, koju će činiti 12 ministara i premijer, čija su imena već poznata, pokazala da je spremna za promjene. To što su za ministarske pozicije predloženi mahom mladi i obrazovani ljudi, kaže Konaković, kod nekih budi sumnje da li će oni moći odgovoriti izazovima koji su pred njima.

 Sto dana

- Ali, to nisu razlozi zbog kojih tim ljudima ne trebamo dati da rade i da pokažu šta znaju. Ako već moramo birati, ja sam prije za to da to bude neko bez iskustva nego neko ko ima mnogo iskustva, a sumnjivog je morala da obavlja bilo kakvu funkciju. Činjenica je da za neka od predloženih resora nisu baš autentično ljudi iz struke, ali jesu s dugogodišnjim iskustvom u radu drugih organa, vijeća, parlamenata i sigurno imaju dovoljno znanja da počnu da rade - smatra Konaković.

Podsjetio je da će se sjednica Skupštine, na kojoj bi trebali biti imenovani novi ministri u vladi KS, održati 26. decembra. Time će KS biti prvi koji će dobiti vladu, a Konaković ocjenjuje da SDA, uprkos brojnim spinovima i pokušajima da unese razdor u koaliciju, u tome neće uspjeti.

- Bilo ko ko iskoči iz ove priče, mogao bi raditi samo u korist SDA, da im se, eventualno, da još malo vremena, ali to ne utječe na naš plan i dogovor da sjednica na kojoj će biti imenovana vlada, bude održana 26. decembra. Nakon 100 dana rada nove vlade, sjest ćemo i razgovarati, šta oni znaju i mogu i šta su počeli da rade. Mi smo sami sebi postavili uvjete da će oni koji se ne snađu na tim mjestima, brzo biti zamijenjeni. Ne treba nam SDA govoriti kako da izgleda vlada - ističe Konaković.

Na sjednici Skupštine KS 19. decembra razmatrat će se Nacrt budžeta KS za 2019., a Konaković očekuje da će budžet biti usvojen u januaru naredne godine, prvenstveno zbog Univerziteta u Sarajevu, koji prelazi na trezorsko poslovanje .

 Majstori spinovanja 

- Sjećate se kako je SDA spinovala kako su kupili zastupnike pa su, navodno, dogovarali koaliciju sa strankama, a ovo je nastavak napada na ljude koje smo mi pripremili da će ih na takav način napadati. Tako da ni oni nemaju problema i samo čekaju da počnu raditi – kaže Konaković.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.