POSJETE

Salivan: Prijetnje otcjepljenjem i pozivanje na treći entitet su kršenje slova i duha Dejtona

Dodik ostaje pod sankcijama SAD-a

Salivan: Nakon BiH putuje u Makedoniju. A. D.

Piše: S. N.

17.12.2018

Političkim predstavnicima i građanima želim prenijeti poruku da SAD stoje čvrsto uz BiH, izjavio je zamjenik državnog sekretara Džon Salivan (John  Sullivan) tokom pres-konferencije u Sarajevu.

On je prvi visoki zvaničnik Stejt departmenta koji je posjetio Bosnu i Hercegovinu i region otkako je na dužnost 2016. stupio američki predsjednik Donald Tramp (Trump).

Etničke podjele

- Prijetnje otcjepljenjem i pozivanje na treći entitet predstavljaju kršenje slova i duha Dejtonskog sporazuma. SAD su čvrsto uz suverenitet i integritet BiH - poručio je Salivan.

Također je rekao da treba ispraviti nepravdu u kojoj se nekim etničkim grupama uskraćuje pravo glasa. Kazao je da je članovima Predsjedništva BiH prenio frustriranost zbog retorike koju neki od njih iznose.

- Politički lideri stvaraju etničke podjele samo da bi ostali na vlasti - istakao je Salivan.

On je pozvao i na iskorjenjivanje korupcije.

- Vlada SAD će uvijek snažno reagirati na bilo kakve prijetnje po stabilnost BiH. Morin Kormak (Maureen Cormack) je savršen predstavnik SAD ovdje - istakao je on.

Prisutni novinari su pitali Salivana zašto se rukovao s Dodikom, s obzirom na to da je on pod sankcijama SAD, a Salivan je kazao da je on u BiH došao da bi prenio poruke podrške SAD.

- Nema smanjenja našeg interesa kada su BiH i njen napredak u pitanju. Poštujemo instituciju Predsjedništva i na toj sam osnovi imao razgovor s Dodikom i drugom dvojicom članova. Sankcije Dodiku ostaju - istakao je Salivan.

Dodik ostaje pod sankcijama SAD

- Nema promjene statusa Milorada Dodika, on je i dalje pod sankcijama Amerike. SAD entuzijastično podržavaju odliku Predsjedništva BiH da povede zemlju u NATO. O tome sam danas razgovarao u Sarajevu, a ranije i u EU - kazao je Salivan.

Istakao je kako SAD primarno zanima članstvo naše zemlje u NATO s obzirom na to da su SAD osnivač i član ove organizacije.

- Vlasti BiH su odlučile da žele u NATO i mi to podržavamo. Ne želimo da se iko petlja u unutrašnje stvari BiH.

Osim BiH, on je na svojoj turneji već posjetio Austriju, Slovačku i Bugarsku. Nakon Sarajeva, on će otputovati u Skoplje. Turneja zamjenika Majkla Pompea (Michael), ministra vanjskih poslova SAD, počela je 12., a završit će se 20. decembra. 

Kako je ranije objavljeno na stranici Stejt departmenta, u BiH će Saliven "urgirati kod visokih zvaničnika da održe stabilnost i nastave s reformama na putu k Zapadu". 

Osim toga, najavljen je i njegov sastanak s vjerskim zvaničnicima s kojima će razgovarati o "nastavku dijaloga i jačanju pomirenja u poratnom okruženju". 

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.