SARAJEVO

Dodik nakon konsultacija: Usaglašeno je da predsjedavajući Vijeća ministara bude Srbin

Dodik: Osigurati mir i stabilnost. M. Kadrić

Piše: A. Č.

17.12.2018

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik je nakon današnjih konsultacija kazao da je usaglašeno da novi predsjedavajući Vijeća ministara BiH bude Srbin. 

Istaknuo je da je SNSD predložio Zorana Tegeltiju kao kandidata za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

- Predsjedništvo BiH je saslušalo i ostale političke partije na bazi nekoliko osnovnih principa. To je da se osiguraju mir i stabilnost te da radimo na ekonomskom prosperitetu, da pokušamo graditi autoputeve, termoelektrane. Spreman sam, kao predsjedavajući Predsjedništva BiH, da uložim napor da svi razvojni projekti koji dolaze, a imaju potrebu da budu odlučeni u Predsjedništvu BiH, bez obzira na to odakle dolaze, idu brzo i da nema zastoja - poručio je Dodik.

Prema njegovim riječima, ostaje da Predsjedništvo BiH na svojoj formalnoj sjednici u narednim danima donese konačnu odluku o kandidatu za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

- Mislim da su stvoreni uvjeti da se imenuje Zoran Tegeltija, ali sada to mora biti formalna odluka samog Predsjedništva BiH - kazao je Dodik.

Također, Dodik je, nakon sastanka sa zamjenikom američkog državnog sekretara Džonom Salivenom (John Sullivan), rekao da u Predsjedništvu postoji konsenzus o evropskom putu BiH, ali da nema konsenzusa kada je riječ o NATO-u.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.