PARLAMENT BIH

Na čelu poslaničkih klubova Osmanović, Košarac, Magazinović, Đapo, Šarović...

Inače, prema Poslovniku Doma, stranački klub mogu formirati najmanje tri poslanika

Predstavnički dom PSBiH

S.DEGIRMENDŽIĆ

17.12.2018

Prva sjednica Kolegija Predstavničkog doma Parlamenta BiH u novom sazivu zakazana je za sutra. Kolegij će razmatrati pitanje formiranja stalnih komisija tog toma te zajedničkih komisija oba doma Parlamentarne skupštine BiH, kao i i informaciju o osnivanju ukupno osam klubova poslanika u novom sazivu Predstavničkog doma. 

To su Klub poslanika SNSD-a, na čijem čelu će biti Staša Košarac, a koji još čine Nebojša Radmanović, Vojin Mitrović, Dragan Bogdanić, Snježana Novaković-Bursać i Obren Petrović. 

Inače, Petrović je izabran u Predstavnički dom kao kandidat SDS-a, a u međuvremenu se priklonio SNSD-u, čiji je i zvanično član Kluba. 

Klub poslanika SDA predvodit će Adil Osmanović, a u tom klubu su još Denis Zvizdić, Šemsudin Mehmedović, Nermin Mandra, Safet Softić, Šemsudin Dedić, Halid Genjac, Alma Čolo i Edin Mušić. 

Nikola Lovrinović će biti predsjedavajući Kluba poslanika HDZ-a BiH, a osim njega, u Klubu su još Predrag Kožul, Darijana Katić, Mijo Matanović i Borjana Krišto.

Klub poslanika SDP-a BiH će voditi Saša Magazinović, a članovi tog kluba su još Enver Bijedić, Zukan Helez, Nada Mladina i Nermin Nikšić.

Klubom DF-a će predsjedavati Dženan Đonlagić, a u njemu su još Zlatan Begić i Vlatko Glavaš.

U mješovitom Klubu poslanika SBB - PDA, na čijem je čelu Edita Đapo iz SBB-a, još su Damir Arnaut (SBB) i Mirsad Kukić (PDA). 

Klub SDS-a i PDP-a predvodit će Mirko Šarović iz SDS-a, a čine ga još Dragan Mektić (SDS), Branislav Borenović (PDP) i Mira Pekić (PDP).

Formiran je i Klub poslanika Srpski klub, čiji je predsjedavajući Nenad Stevandić, a u taj su klub, uz njega, ušli po jedan poslanik DNS-a i SP-a Nenad Nešić i Jakov Galić.

Stevandić je, inače, predsjednik stranke Ujedinjena Srpska, u Parlament BiH ušao je s kompenzacijske liste SNSD-a, a neće biti član njihovog kluba. 

Inače, prema Poslovniku Doma, stranački klub mogu formirati najmanje tri poslanika. Za sada van klubova djeluju Aida Baručija iz Nezavisnog bloka, Jasmin Emrić iz A-SDA te Mirjana Marinković-Lepić i Predrag Kojović iz Naše stranke.

Na dnevnom redu Kolegija Predstavničkog doma su i zahtjevi poslanika za rješavanje njihovog radno-pravnog statusa. Većina od 42 poslanika već je podnijela zahtjev za stalno zaposlenje u PSBiH, a oni koji nisu iz Sarajeva, zatražili su da im se obračunavaju naknade za odvojen život, posjete porodici, korištenje automobila u službene svrhe... 

Primjerice, Mijo Matanović iz HDZ-a BiH je tražio da mu se odobri naknada troškova smještaja, odvojenog života i posjete porodici. Isti zahtjev uputili su i Mirjana Marinković-Lepić iz Naše stranke, Vlatko Glavaš i Zlatan Begić iz DF-a te Zukan Helez iz SDP-a.

Osim zahtjeva za stalnim radnim odnosom, zastupnica SDP-a Nada Mladina zatražila je da joj se odobri korištenje privatnog vozila u službene svrhe. Isto su tražili i Jakov Galić iz SP-a, Snježana Novaković-Bursać iz SNSD-a, Obren Petrović i Branislav Borenović iz PDP-a.

Također, na sutrašnjoj sjednici Kolegija trebao bi biti utvrđen i datum održavanja sjednice Predstavničkog doma.


Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.