POLITIKA

Dodik: Na sastanku sa Salivanom nije bilo riječi o secesiji i trećem entitetu

On je naglasio da je Salivan na današnjem sastanku sa članovima Predsjedništva BiH mogao jasno da čuje, između ostalog, da u BiH ne postoji konsenzus za ulazak BiH u NATO

Saliven sa članovima Predsjedništva BiH. A. Durgut

Srna

17.12.2018

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je Srni da na današnjem sastanku sa zamjenikom američkog državnog sekretara Džonom Salivanom (John Sullivan)  u Sarajevu uopće nije bilo riječi o bilo kakvoj secesiji ili uspostavljanju trećeg entiteta.

- Prilikom današnjeg razgovara Salivana s članovima Predsjedništva BiH nije bilo riječi o bilo kakvim pozivima na secesiju ili o uspostavljanju trećeg entiteta niti o još o mnogim stvarima koje je Salivan spominjao na konferenciji za novinare u Sarajevu. Sada se pitam da li smo on i ja danas bili na istom sastanku - rekao je Dodik Srni upitan da prokomentira Salivanovu izjavu da je cilj njegove posjete BiH bio da političkim liderima i građanima prenese opredijeljenost SAD za zaštitu suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom, te da naglasi da se pozivi na secesiju ili uspostavljanje trećeg entiteta narušavaju duh i slovo Dejtona.

Dodik je naglasio da je Salivan na današnjem sastanku sa članovima Predsjedništva BiH mogao jasno da čuje, između ostalog, da u BiH ne postoji konsenzus za ulazak BiH u NATO, te da je Narodna skupština Republike Srpske donijela Rezoluciju o vojnoj neutralnosti.

Dodik je istakao da je zanimljivo da to Salivan nije spominjao na konferenciji za novinare.

- A ako je neko insistirao na poštivanju Dejtonskog sporazuma i to slova tog sporazuma, a ne duha, onda sam to zasigurno ja. To sam radio sve vrijeme i kao predsjednik Republike Srpske - kazao je Dodik.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.