SARAJEVO

CIK donio odluku: Popuna Doma naroda FBiH vršit će se prema popisu iz 2013. godine

Arhiva

S. D.

18.12.2018

11.20

Branko Petrić, Irena Hadžiabdić, Stjepan Mikić, Novak Božiković i Vlado Rogić glasali su za prijedlog Branka Petrića o načinu popune Doma naroda FBiH.  

Tako će se raspodjela mandata iz kantonalnih skupština u FBiH vršiti prema popisu iz 2013. godine, ali će iz svake skupštine ući po najmanje jedan delegat iz svakog konstitutivnog naroda, ukoliko je kao takav izabran u kantonalne skupštine.

Protiv su bili Šantić i Arnautović.


11.15

Prvi prijedlog za popunu Doma naroda uputio je Suad Arnautović, član CIK-a.

11.10 

I predsjednik CIK-a Branko Petrić iznio je prijedlog o popuni Doma naroda.

11.10

Arnautović je, komentirajući Petrićev prijedlog, kazao: "Već imaš moje simpatije", te naveo da "zvuči primamljivo" način na koji je Petrić raspodijelio mandate u kantonalnim skupštinama.

Arnautović je zatražio pauzu da se konsultira s Ahmetom Šantićem.

11.07

Rogić je odustao od svog prijedloga i kazao da se CIK izjašnjava o dva do sada iznesena prijedloga, odnosno onom koji su iznijeli Branko Petrić i Suad Arnautović.

11.00

Vlado Rogić, član CIK-a, ponovio je raniji stav, da on smatra da CIK nije nadležan da određuje način raspodjele mandata u Dom naroda Parlamenta FBiH.

- U Ustavu FBiH u amandamu 34. piše da ove odnose, strukturu, broj i način izaslanika iz Doma naroda utvrđuju zakonom. Mi imamo situaciju da je u članku 20.16a izbrisano to što je u zakonu. Mi nemamo ništa kada je u pitanju Dom naroda i koliko izaslanika iz svakog kantona treba doći u Federalni dom. Ovdje je jasno rečeno da se to radi zakonom i to može odraditi samo zakonodavac, a oni moraju pripremiti, normirati, utvrditi i usvojiti i u Službenom glasniku objaviti način i strukturu. Mi nismo zakonodavac i nismo nadležni za to. To je izrazita obaveza zakonodavca – kazao je Rogić.

10.53

Branko Petrić, predstavio je svoj prijedlog za koji je u šali kazao da se od Arnautovićevog razlikuje „jer je napisan na ćirilici“. U suštini Petrić predlaže da se pri raspodjeli mandata koristi popis iz 2013. Godine,ali i principu iz Ustava FBiH koji podrazumijeva prncip 1+1+1, odnosno da iz svakog kantona bude biran po jedan predstavnik savkog konstititutivnog naroda, ukoliko takvih ima u kantonalnim skupštinama.

-Mislim da moj prijedlog ima najveći zajednički sadržilac .Neke stvari se moraju progutati da bi se deblokiralo formirianje vlasti- kazao je Petrić.

10.50

Za Irenu Hadžiabdić, članicu CIK-a problematični su i popis iz 2013.i 1991.

Iako ona kako je kazala tom ocjenom ne bi htjela dovesti u pitanje Arnautovićev prijedlog kojeg u suštini podržava.

Hadžiabdić je kazala da se ni ranija raspodjela mandata u kantonalnim skupštinama nije vršila po popisu iz 1991. godine, a da su za to najbolji primjeri Kanton Sarajevo i Tuzlanski kanton, kada je u pitanju raspodjela mandata za bošnjačke delegate.

- Bilo je odstupanja i jedno mjesto manje je bilo u Tuzlanskom kantonu,a u Kantonu Sarajevo je bilo obrnuto - kazala je Hadžiabdić.

10.40

Arnautović je iščitao i prijedlog prema kojem bi iz svakog kantona ušao po jedan predstavnik iz svake kantonalne skupštine i iz svakog konstitutivnog naroda, naravno ukoliko su takvi izabrani u kantonalne skupštine, a potom bi se raspodjela ostalih mjesta vršila prema popisu iz 1991. godine.

Također, on je kazao i da njegov prijedlog predviđa popunu nedostajućih Srba u Domu naroda FBiH, kada krene raspodjela mandata.

Naime, Arnautović predlaže da se sagleda situacija kada budu imenovane kantonalne vlade i ukoliko u njih uđu kandidati koji su osvojili mandate u skupštinama iz reda bošnjačkog i hrvatskog naroda, da se onda nedostajući kantonalni poslanici "namire" sljedećim kandidatima s lista iz reda srpskog naroda, za koje je Arnautović kazao da ih kao takvih ima na listama.

10.30

Suad Arnautović, član CIK-a, kazao je da on predlaže način popune Doma naroda zasnovan na četiri principa. I to, na načelu konstitutivnosti, pariteta, načelu teritorijalnosti i načelu proporcionalnosti, koji govori o koeficijentima koje je neophodno preračunati na bazi posljednjeg popisa stanovništva.

- Mi smo uzeli podatke iz popisa 1991. godine jer smatramo da je to popis iz Ustava FBiH - kazao je Arnautović.

10.25

Petrić je kazao i da je problem je li provodiva norma 20.16 Izbornog zakona, jer je CIK nakon izbora 7. oktobra ovjerio tek 14 pripadnika iz jednog naroda (srpskog, op.a), a za Dom naroda iz kantonalnih skupština bira se po 17 predstavnika iz reda svakog konstitutivnog naroda.

Stjepan Mikić, član CIK-a, obratio se na sjednici i podsjetio da je on prisustvovao sjednici Ustavnog suda BiH na kojoj je donesena presuda u predmetu "Ljubić", te je pdosjetio da je Parlamentarna skupština propustila rok da izmijeni Izborni zakon BiH u skladu s tom presudom, te da je dio člana 10.12. Izbornog zakona, koji određuje raspodjelu u Domu naroda, prestao važiti, zbog čega se CIK našao pred problemom.

Mikić je rekao da je njegov prijedlog na Kolegiju CIK-a odbijen, a on je inače predlagao da se iz kantona u kojima je manje od jedan posto nekog naroda od ukupnog broja stanovništva i ne biraju delegati u Dom naroda iz tog kantona.

10.20

Druga dilema, kazao je Petrić, vezana je za "plasiranje i forsiranje vještačke dileme "treba li akt CIK-a o popuni Doma naroda FBIH biti baziran na popisu iz 2013. ili 1991."

- Kažem, vještačke dileme, jer se dosadašnje norme ne mogu dovesti u vezu sa popisom iz 1991. godine. Vidjet ćete da jedan kanton, koji ima 100.000 stanovnika više, ima jednog delegata manje. Naročito vještačka dilema je da li primijeniti Ustav ili zakon. Mi ne možemo ne primijeniti zakon BiH, u kojem su naša ovlaštenja, a također ne možemo zanemariti načela Ustava - kazao je Petrić.

10.10

Branko Petrić, predsjednik CIK-a, kazao je na početku današnje sjednice da su se stvorili uvjeti da se raspravlja o načinu popune Doma naroda i da sjednici prisustvuje svih sedam članova CIK-a.

Dnevni red sa samo jednom tačkom dnevnog reda - Prijedlog uputstva o izmjeni Uputstva o postupku provođenja posrednih izbora za organe vlasti u Bosni i Hercegovini obuhvaćenih Izbornim zakonom Bosne i Hercegovine usvojen je jednoglasno.

Petrić je kazao da je bilo više dilema kada je u pitanju ova tačka, prvenstveno, ima li CIK uopće ovlaštenja da donosi ovakvu odluku.

Ocijenio je neopravdanim "drvlje i kamenje bacano" na CIK u vezi s ovim pitanjem te je odbacio, kako je rekao, neosnovane optužbe da CIK "ruši ustavni poredak".

Osvrnuo se na to da je izmjene Izbornog zakona, odnosno usklađivanje sa presudom Ustavnog suda BiH, prije svega trebala provesti Parlamentarna skupština BiH.

10.00

Počela je sjednica CIK-a sa samo jednom tačkom dnevnog reda: "Prijedlog uputstva o izmjeni Uputstva o postupku sprovođenja posrednih izbora za organe vlasti u Bosni i Hercegovini, obuhvaćenih Izbornim zakonom Bosne i Hercegovine".

8.40

Centralna izborna komisija (CIK) BiH trebala bi danas donijeti uputstvo o popunjavanju Doma naroda Parlamenta Federacije BiH .

Na dnevnom redu današnje sjednice CIK-a je Prijedlog uputstva o izmjeni Uputstva o postupku provođenja posrednih izbora za organe vlasti u BiH obuhvaćenih Izbornim zakonom.

CIKBiH na sjednici sredinom novembra razmatrao je načine raspodjele mandata u Domu naroda Parlamenta FBiH, a poslije rasprave dogovoreno je da stručne službe pripreme konkretne prijedloge rješenja za ovaj problem.

U diskusiji su iznesena različita mišljenja da li se pri donošenju propisa za popunjavanje Doma naroda Federalnog parlamenta treba primijeniti popis stanovništva BiH iz 1991. ili 2013. godine, te kako po kantonima raspodijeliti mjesta koja pripadaju konstutitivnim narodima i ostalima.

Da bi članovi CIK-a imali sve informacije potrebne za donošenje odluke, dogovoreno je da se od Zavoda za statistiku FBiH zatraži da na bazi popisa stanovništva iz 1991. godine dostavi podatke po sadašnjim kantonima koji tada nisu postojali.

Početak sjednice zakazan je za 10 sati u sjedištu CIK-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.