NEGATIVAN UTJECAJ

Ponovo vrlo nezdrav zrak u Sarajevu, Zenici, Tuzli... : Prestao snijeg, vratilo se zagađenje

Najkritičnije jučer bilo u Ilijašu, gdje je zrak ocijenjen opasnim

Zrak u Sarajevu vrlo nezdrav: Građani se opet guše u smogu

Autor:Fu. M.

18.12.2018

Uprkos snijegu koji je proteklih dana zabijelio veći dio naše zemlje, građani Sarajeva, Tuzle i Zenice i jučer su udisali zagađen zrak. Da je indeks kvaliteta zraka, nakon kratke pauze zbog snježnih padavina, ponovo višestruko prešao dozvoljene granice, potvrdila su i mjerenja Udruženja „Eko akcija“.  

Tako je u 12 sati na mjernoj stanici kod Američke ambasade u Sarajevu kvalitet zraka ocijenjen sa 213, što označava da je zrak koji građani udišu vrlo nezdrav. Ništa bolja situacija nije bila ni i u drugim dijelovima glavnog grada. 

Teška magla i smog spustili su se i na Tuzlu i Zenicu. Indeks kvaliteta zraka u Tuzli ocijenjen je sa 279, a u Zenici 189, što znači da je nezdrav.

Tais: Nije bilo vjetra

Najzagađeniji zrak jučer u podne udisali su građani Ilijaša, gdje je indeks kvaliteta zraka iznosio 312, što je okarakterizirano kao opasno.

Prema riječima Martina Taisa, stručnjaka za kvalitet zraka, proteklih dana situacija je donekle bila koliko-toliko dobra jer je padao snijeg. Ali, čim su padavine prestale, zrak je postao zagađen.

- Tako je to u Sarajevu, čim kiša ili snijeg prestanu padati, vjetar se smiri i zrak postaje zagađen – rekao je Tais.

Nekvalitetan ugalj 

- Najkritičnija je situacija u Ilijašu i na Ilidži, gdje onečišćenju zraka doprinosi loženje nekvalitetnog uglja. U Ilijašu se građani ne griju na plin pa imamo jako zagađenje – kaže Tais, dodajući da nas u narednom periodu očekuje nešto bolja situacija, jer meteorolozi najavljuju nove padavine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.