RAZGOVORI

Alma Dreković otkriva kako biti što uspješniji u onome čime se bavite

Usluge nudi privatnim licima i firmama, a svoje prostorije ima u Dizeldorfu i Kelnu

Dreković: Poziv u "Toshibu" shvatila sam kao veliki izazov i poučnu školu. Facebook

L. Đuderija

18.12.2018

Uspjeh u životu je moguć, i to onda kada se odlijepimo od sebe neodlučnog. Prvi korak ka tome jeste usuditi se. Naša sagovornica Alma Dreković, pravi je primjer kako se ženski utjecaj ogleda u odlučnosti i spremnosti motiviranja kako bi rad bio efikasniji.

Alma je po struci lingvista i dugo obavlja funkciju koordinatora u japanskom menadžmentu, danas je podučava i trenira druge kako da budu što uspješniji u onome čime se bave. Kako je rekla u razgovoru za Avaz.ba, magistrirala je na predmetima francuska filologija, primijenjena lingvistika (germanistika) i pedagogija.

Prvu radno iskustvo bilo joj je u poznatoj svjetskoj kompaniji "Siemens", a kasnije i za "Toshibu".

- Poziv u menadžment japanskog koncerna Toshiba shvatila sam kao veliki izazov i poučnu školu. Pored brojnih profesionalnih dostignuća, dubokog upoznavanja japanske kulture i života i rada u menadžementu u toku od 10 godina se, ipak, ponovo rodila čežnja za psihološkim temama. Uniformirani i strogo hirarhijski način poslovanja, u kome nema mjesta za kreativnost i individualnost dopustili su mi odlazak u nove poslovne i intelektualne sfere. Kombinacija dugogodišnjeg iskustva u svjetskim firmama i fascinacija za psihologiju i psihoanalizu me usmjerila u podučavanje, koji bazira na principima psihologije - rekla nam je Dreković.

Ona pomaže u pružanju stručne pomoći kada su u pitanju lični i profesionalni razvoj, rješavanje konfliktnih situacija na poslu, održavanje i poboljšavanje međuljudskih odnosa i balansa u privatnom i poslovnom životu.

Usluge nudi privatnim licima i firmama, a svoje prostorije ima u Dizeldorfu i Kelnu. Predavanja drži na akademiji, a grupa ljudi sa kojom radi je od 30 do 60 godina.

Dreković pojašnjava da je njena želja dati podršku ljudima, koji zbog svoje nadarenosti i određene prateće posebne senzibilnosti često imaju osjećaj da ih niko ne razumije, koji imaju potećkoće adaptacije na poslu i u međuljudskim vezama, a pogotovo nesigurnosti u autopercepciji i samopouzdanju.

Početkom slijedeće godine Dreković će održati predavanje o temi 'nadarenost kod odraslih - blagoslov ili kletva' u okivru sedmice za psihologe i ljekare. Istakla je da će krajem 2019. godine biti objavljena publikacija knjige koja je vezana za ovu temu.

- Drugim riječima: Šta je to nadarenost? Koje su karakteristike nadarenih osoba? Sa kojim psihološkim ili socijalnim problemima se suočavaju ukoliko se do odrasle dobi nisu usmjerili na pravi put? Knjiga također pokazuje savjete i daje ideje za integraciju svoje nadarenosti i upraznanje u uspjeh i ličnu satisfakciju - rekla je Dreković.

Pojašnjava da je tema samo predmet diskusije kada je riječ od odgoju djece, no, postoji veliki društveni i ekonomski profit, ukoliko se ukaže pažnja na ovu temu. 

U zemljama Balkana se o ovoj oblasti ne govori, a zanimljiv je podatak i da su Francuzi mnogo brži u razvoju ove teme nego Nijemci. Nadarenost, koja ne ostane otkrivena, obično vodi do velikog nezadovoljstva i psihosomatksih oboljenja, za koje se daju pogrešne dijagnoze.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.