REAKCIJE Saopćenje za javnost

DF: Odlukom CIK-a prekršen je Ustav Federacije Bosne i Hercegovine

Avaz.ba
18.12.2018 12:47

Foto: Ilustracija

Centralna izborna komisija na današnjoj sjednici usvojila je Odluku o popuni Doma naroda Federacije Bosne i Hercegovine prema prijedlogu Branka Petrića, koji predviđa korištenje popisa iz 2013. godine kao osnov za raspodjelu mandata. 

Demokratska fronta smatra da je time prekršen Ustav FBiH, odnosno njegov član u kojem stoji: Konstitutivni narodi i grupa Ostalih bit će proporcionalno zastupljeni u javnim institucijama u Federaciji BiH. Kao Ustavni princip, takva proporcionalna zastupljenost će se bazirati na popisu iz 1991. godine, dok se Aneks 7 u potpunosti ne provede. Nadležnost za proglašavanjem Ankesa 7 provedenim ima OHR, odnosno visoki predstavnik u BiH, a s obzirom na to da Aneks 7 nikada nije proglašen provedenim, ova odluka CIK-a direktno krši Ustav FBiH.

Također, Demokratska fronta podsjeća i na stručno mišljenje Zavoda za statistiku FBiH u kojem je jasno naglašeno da Centralna izborna komisija ne može koristiti popis iz 2013. godine kao osnov za raspodjelu mandata u Domu naroda FBiH.

Nažalost, očigledno je da je većina članova CIK-a danas bila spremna grubo prekršiti Ustav Federacije Bosne i Hercegovine te svojom odlukom legalizirati etničko čišćenje izvršeno u ratu od 1992. do 1995. i takva odluka bit će predmet apelacije Ustavnom sudu BiH, koju će podnijeti neko od ovlaštenih apelanata, a jedan od njih je i Željko Komšić, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik Demokratske fronte - navodi se u saopćenju DF-a.

NA VRH