REAKCIJE

SDP: Odluka CIK-a je finalizacija rezultata ratnih zločina i njena primjena bila bi izdaja države BiH

Od OHR-a očekuju da da jasno tumačenje da se popis iz 1991. godine mora primjenjivati sve do potpune provedbe Aneksa 7 Dejtonskog mirovnog sporazuma

SDP: CIK našao način da ojača ulogu HDZ-a. Agencije

Avaz.ba

18.12.2018

Centralna izborna komisija BiH svojom odlukom o načinu izbora delegata za Dom naroda Parlamenta FBiH prekršila je Ustav FBiH, Izborni zakon BiH i Dejtonski mirovni sporazum, te izvršila udar na ustavno uređenje Bosne i Hercegovine s jasnom namjerom da se BiH podijeli na tri etnička teritorija, saopćeno je danas iz Socijaldemokratske partije BiH.

- Ovim potezom pet članova CIKBiH pokušava u praksi legalizirati rezultate etničkog čišćenja. Moraju biti svjesni da će njihova imena ostati upamćena baš prema toj nečasnoj ulozi finaliziranja rezultata ratnih zločina - poručeno je iz ove stranke.

Najavili su da će sa svojim partnerima iz Bh. bloka iskoristiti sve pravne mehanizme, uključujući i apelaciju Ustavnom sudu, da bi se ova odluka stavila van snage.

Od OHR-a očekuju da da jasno tumačenje da se popis iz 1991. godine mora primjenjivati sve do potpune provedbe Aneksa 7 Dejtonskog mirovnog sporazuma, te pozivaju visokog predstavnika da spriječi primjenu ovog neustavnog, štetnog i opasnog akta CIK-a.

SDP je kazao da neće pristati na formiranje Doma naroda Parlamenta FBiH pod ovim uvjetima i neće učestvovati u bilo kakvim razgovorima o formiranju vlasti na nivou BiH i FBiH dok se ovaj proces ne vrati u okvire Ustava i zakona.

- Sve drugo bilo bi izdaja Bosne i Hercegovine i pristajanje na daljnju etničku podjelu naše države i njeno svođenje na uniju tri etničke republike. Bosna i Hercegovina nikada nije bila i nikada neće biti takva država - kazali su iz SDP-a. 

Kazali su i da je sada potpuno jasno da je većina u CIK-u ovakvim rasporedom mandata našla način da HDZ-u osigura nezaobilaznu ulogu u formiranju vlasti u FBiH.

- Ako se dopusti praksa da institucije poput CIKBiH ne poštuju jasne ustavne odredbe o primjeni popisa iz 1991. godine, postavlja se pitanje zašto bi se onda poštivale i druge ustavne odredbe iz bilo kojeg Ustava u Bosni i Hercegovini, čime se dovodi u pitanje pravni poredak u našoj zemlji - saopćeno je iz SDP-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.