GODIŠNJICE

Na Univerzitetu u Tuzli održana svečana akademija

Promovirano 20 redovnih profesora

Tuzla: Održana svečana akademija Univerziteta. Ahmet Bajrić Blicko

Lejla Ilić Osmnačević

18.12.2018

Svečana akademija povodom 42. godine postojanja i rada upriličena je danas na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Tuzli. Povodom toga, u okviru svečane akademije promovirani su najbolji studenti, dobitnici „zlatne plakete“, koji su ostvarili odlične rezultate tokom školovanja i diplomirali ocjenom višom od 9. 

Posebna priznanja uručena su i profesorima koji su u protekloj godini izabrani u zvanje redovni profesor. 

U zvanje redovni profesor promovirano je njih 20. Osim posebnog priznanja i plakete, studenti su dobili i novčanu nagradu za školarinu narednog ciklusa studija.

Rektorica Univerziteta u Tuzli Nermina Hadžigrahić na današnjoj ceremoniji istakla je da visokoobrazovani ljudi čine budućnost Univerziteta. 

– Sretna sam što ćemo danas promovirati „zlatne studente“, jer njima treba pružiti priliku, oni su naša budućnost - istakla je Hadžigrahić.

Univerzitet u Tuzli sarađuje s različitim kompanijama jer, uz teorijsko znanje, studentima su potrebne i praktične vještine. Hadžigrahić smatra da je potrebno ulagati puno više u obrazovanje i studijske programe kako bi ih prilagodili tržištu rada.

Rektor Sveučilišta u Mostaru Zoran Tomić smatra da Univerzitet u Tuzli ima bogatu tradiciju razvoja visokog obrazovanja i da je generator razvoja ovog djela Bosne i Hercegovine.

- Univerzitet u Tuzli je nezamjenjiv kada je u pitanju kreiranje budućnosti visokog obrazovanja, ali i generiranje svih akademskih pitanja koja su nama izazov - naglasio je Tomić.

Samir Ustalić iz Maglaja završio je Rudarsko-geološko-građevinski fakultet s prosjekom 9,50. On je trenutno na master studiju u Tuzli i planira i dalje postizati dobre rezultate.

– Bitno je da se na početku postavi cilj, uz trud i zalaganje uspjeh ne može izostati. Najteže mi je bilo prilagoditi se na novu sredinu, ali imao sam cilj pred sobom i ostvario sam ga – govori Ustalić.

Asmir Džidić iz Zenice završio je Fakultet elektrotehnike u Tuzli s prosjekom 9,77.

- Bilo je potrebno dosta truda i odricanja, ali sada kad pogledam ovu diplomu, ponosan sam i svakako se isplati. S obzirom na to da mi je Univerzitet u Tuzli osigurao besplatnu upisninu za drugi ciklus studija, trenutno pohađam master studije - kaže Džidić.

S obzirom na to da je Džidić stipendista ''Elektroprivrede'', planira svoje prvo zaposlenje imati u toj kompaniji.

Spisak zlatnih studenata:

1. Jasmina Kavgić, Ekonomski fakultet, smjer računovodstvo i revizija, prosjek 10,00,

2. Selma Begić, Filozofski fakultet, Odsjek žurnalistika, prosječna ocjena 9,93,

3. Asmir Džidić, Fakultet elektrotehnike, studijski program elektrotehnika i računarstvo, usmjerenje elektrotehnika i sistemi konverzije energije, prosječna ocjena 9,77,

4. Rasma Kurtović, Pravni fakultet, prosječna ocjena 9,77,

5. Samir Ustalić, Rudarsko-geološko građevinski fakultet, studijski program geologija, prosječna ocjena 9,50.


Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+4
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.