BOSANSKI BROD

Općinske mjere daju rezultate, u Bosanskom Brodu sve više inozemnih ulagača

Roba odlazi na strano tržište

Izgradnja proizvodnog programa. Slađan Jeremić

S.J

18.12.2018

Njemačko preduzeće ''Krampic'', koje u Bosanskom Brodu posluje u iznajmljenom prostoru bivšeg preduzeća ''Metal Brod',' iduće godine preselit će u novu proizvodnu halu koja je u izgradnji u ulici Jovana Jovanovića Zmaja na lokaciji bivše klaonice ''25. novembar''.

- Plan je da do kraja 2019. godine proizvodna hala površine 2.040 kvadratnih metara bude završena i da proizvodnju nastavimo na ovoj lokaciji - kaže direktor ''Krampica'' Milan Trifunović.

Naime, ovo preduzeće, koje od 2015. godine posluje u Bosanskom Brodu, na osnovu javnog konkursa kupilo je zemljište u vlasništvu Općine, koje se nalazi u dijelu poslovne zone površine 30.138 kvadratnih metara.

- Trenutno poslujemo u unajmljenim prostorijama nekadašnjeg ''Metal – Broda'', gdje zapošljavamo 20 radnika. Preseljenjem u nove poslovne prostore proširit ćemo obim proizvodnje i zaposliti novih 30-ak radnika -izjavio je Trifunović.

Objašnjava da u Bosanskom Brodu dijelom proizvode gotove proizvode, a jedan dio odlazi na doradu u Njemačku, odakle se isporučuje krajnjim kupcima.

Izgradnja proizvodnog programa

Osim hale koja se gradi, Trifunović podsjeća da je u planu izgradnja još jednog proizvodnog objekta u Bosanskom Brodu, što će stvoriti potrebu za zapošljavanjem dodatnog broja radnika.

''Krampic'' je visoko sprecijalizirani proizvođač prijenosnih rezervoara za goriva i maziva, kao i rezervoara za skladištenje.

Iz preduzeća navode da dugogodišnje iskustvo i inovacije u proizvodnji rezervoara i sistema skladištenja garantiraju najviši kvalitet i sigurnost proizvoda. Sa više od 23.000 instaliranih jedinica širom svijeta svrstavaju se u red renomiranih proizvođača s kontinuiranim rastom. 

Bosanski Brod – gradilište inozemnih ulagača

Značajniji zamah investiranja počeo je kada su otklonjene smetnje u imovinskopravnim odnosima nad zemljištem, mjerama Općine koje pogoduju privlačenju stranog kapitala.

U posljednje vrijeme sve je više potencijalnih stranih investitora koji dolaze i interesiraju se za pokretanje biznisa u općini Bosanski Brod. Osim Rafinerije nafte, Bosanski Brod kao mjesto pogodno za ulaganje prepoznalo je nekoliko preduzeća iz zapadnih zemalja, čiji pogoni već rade u ovoj lokalnoj zajednici ili su u procesu priprema i izgradnje.

Italijanski ''Skaj-Adapter'' u Bosanskom Brodu proizvodi i izvozi svu proizvodnju metalnih podložaka i autodijelove za akustičnu i toplotnu zaštitu.

- Proizvodne hale prostiru se na 12.500 kvadratnih metara, a trenutno zapošljavamo 193 radnika - naveli su iz ovog preduzeća.

U Bosanski Brod je investirao i austrijski ''Anton Par'', vodeći svjetski proizvođač visokokvalitetnih mjernih uređaja i precizne mehanike.

Novi proizvodni pogon na 2.000 kvadratnih metara ova firma je otvorila u aprilu ove godine u Gornjim Močilima.

- Preduzeće ima austrijske korijene, dolazi iz Graca. Ovdje vršimo obradu metalnih dijelova, riječ je o CNC obradi, kao i ručnoj izradi kablova - kazao je direktor preduzeća Bernard Urh.

''Agro koten'' je porodična firma iz Holandije koja u Bosanskom Brodu gradi farmu.

Prema riječima Godert von Kotena, predstavnika firme, namjera im je da se u Bosanskom Brodu, u prvom redu, bave stočarstvom, ali i cvjećarstvom.

- Uzgajat će se muzne krave, telad, koze i ovce. Želimo izvršiti i eksperimentalnu proizvodnju cvijeća - rekao je Koten. 

Objekti ''Agro kotena'' gradit će se u mjesnoj zajednici Unka.

- Planira se uzgoj oko 5.000 koza i za početak 400-500 muznih krava i 1.000 teladi. Ovdje će se telad uzgajati, a meso izvoziti u Tursku. Svi drugi proizvodi, mlijeko od koza i krava će završiti na domaćem tržištu - pojasnio je Koten.

Posvećeni privrednom rastu

Riješeni imovinskopravni odnosi na pojedinim lokacijama, djelotvorna administracija i povoljne cijene zemljišta u industrijskim zonama su neke od pogodnosti koje Bosanski Brod nudi ulagačima.

- Općina Brod nizom mjera i aktivnosti radi na stvaranju što povoljnijeg privrednog ambijenta, a treba istaći niske takse za registraciju poduzetničke djelatnosti i izdavanje odobrenja za rad u najkraćem mogućem roku, riješeni imovinskopravni odnosi, što je preduvjet za ponudu lokacija pogodnih za obavljanje privredne aktivnosti i izuzetno povoljne cijene zemljišta u poslovnim zonama i mogućnost dodatnog snižene cijene u zavisnosti od broja zaposlenih radnika, što predstavlja velike pogodnosti za investitore - rekao je Ilija Jovičić, načelnik Bosanskog Broda.

Dodaje da je općinsko rukovodstvo posvećeno privrednom rastu, i u tom pravcu je doneseno niz mjera.

- Imamo skupštinsku odluku po kojoj investitor koji zaposli od 5 do 10 radnika cijena zemljišta se umanjuje 20 posto, od 16 do 30 radnika 30 posto, dok investitor koji zaposli 50 ili više radnika općinsko zemljište može dobiti bez naknade - kaže Jovičić.

Dodaje da su nedavno u Bosanskom Brodu predstavnici jedne italijanske firme čija je proizvodnja vezana za autoindustriju razgovarali s rukovodstvom Općine i izrazili zainteresiranost za izgradnju poslovnog pogona,  gdje bi zaposlili najmanje 50 radnika.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.