ODLUKE

Dodik: Svi su za to da Tegeltija bude mandatar, osim Džaferovića, koji nešto čeka

Na pitanje o imenovanju mandatara sa sastav Vijeća ministara BiH, on je kazao da istječe vrijeme jer je Predsjedništvo BiH obavezno da ga imenuje 15 dana nakon konstituiranja

Dodik: Smijenili smo dosadašnje ambasadore na svim pozicijama i mjestima. S. Saletović

M. R. S.

18.12.2018

Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH, izjavio je večeras, nakon sjednice Predsjedništva BiH, da srpski član Predsjedništva raspolaže srpskim kvotama diplomatsko-konzularne mreže i da je on odlučio uvesti nove ljude.  

- Smijenili smo dosadašnje ambasadore na svim pozicijama i mjestima, srpske, jedan broj iz hrvatskog korpusa, a iz bošnjačkog korpusa imenovali smo nešto što je ranije bilo upražnjeno – kazao je Dodik.

Dodao je da će imenovanje novih biti u narednom periodu, ali i da je diplomatska politička praksa da se ne saopćava ime dok ga zemlja domaćin ne prihvati.

Na pitanje o imenovanju mandatara za sastav Vijeća ministara BiH, Dodik je kazao da istječe vrijeme jer je Predsjedništvo BiH obavezno da ga imenuje 15 dana nakon konstituiranja Predstavničkog doma Parlamenta BiH, ali da Šefik Džaferović želi sačekati.

- Pokrenuo sam konsultacije smatrajući da imamo sve uvjete. Čak niko ne spori da to bude Srbin i da bude Tegeltija, ali bošnjački član Predsjedništva smatra da treba još sačekati, ne znam šta. Ali bez konsenzusa, to teško ide, pa moramo sačekati – dodao je Dodik.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.