SKUPŠTINA

Muž Sebijine kandidatkinje sklopio milionske poslove sa KCUS-om

Delegati iz KCUS-a na jučerašnjem sastanku dobili instrukcije da glasaju za Miladinović

Ksenija Miladinović: Ima podršku - Dr. Gavrankapetanović: Ne odustaje

Piše: A. NUHANOVIĆ

19.12.2018

U amfiteatru Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) za sutra je najavljen nastavak izborne sjednice Skupštine Ljekarske komore Kantona Sarajevo.

Tajno i javno glasanje

Izborna sjednica trebala je biti nastavljena 26. novembra, ali nije zato što je aktuelni predsjednik Komore Raho Spahović „razvlačio“ sa sazivanjem ovog tijela. On je od direktorice KCUS-a Sebije Izetbegović čekao ime novog kandidata za čelnu poziciju, nakon što je dr. Zaim Jatić povukao kandidaturu.

Tako se sada za čelnika Ljekarske komore KS bore prof. dr. Ismet Gavrankapetanović i prof. dr. Ksenija Miladinović, koja, kako je „Avaz“ već pisao, ima podršku iz KCUS-a.

Enra Suljić, direktorica Instituta za naučnoistraživački rad (NIR) KCUS-a, koja je i desna ruka Sebije Izetbegović, ovih dana ide od ljekara do ljekara i ubjeđuje ih da daju podršku Miladinović. Svim ljekarima nuđen je tzv. obrazac za podršku dr. Miladinović, koji moraju potpisati imenom i prezimenom, uz adresu i broj lične karte.

Da je lobiranje intenzivirano, pokazuje i sastanak koji je i jučer ujutro održan u zgradi NIR-a. Pozvani su bili svi delegati KCUS-a, članovi Komore, a jasno su im date upute da moraju glasati za dr. Miladinović! Sastanku je prisustvovalo svih 30 delegata iz KCUS-a.

Suljić je i na posljednjoj prekinutoj sjednici odigrala veliku ulogu. Kada je odlučeno da se predsjednik bira tajnim glasanjem, a ne javno, kako je to željela direktorica Izetbegović, Suljić je s još nekoliko delegata iz KCUS-a napustila salu. Zasjedanje je prekinuto zato što nije bilo kvoruma za daljnji rad.

- Izglasano je da se predsjednik bira tajno, kako ne bi bilo nikakvih pritisaka. No, uprkos volji većine delegata, u četvrtak će glasanje ipak biti javno. To znači da će svi delegati iz KCUS-a dići ruku za Miladinović - kaže naš izvor.

Izvor blizak KCUS-u otkriva za „Avaz“ da je Miladinović kandidat direktorice Izetbegović zbog, kako navodi, milionskih poslova koje je muž dr. Ksenije, Miki Miladinović sklapao sa KCUS-om.

Glavni zastupnik

Naš izvor tvrdi da je Miki Miladinović dugo godina zastupao „Medtronic“, firmu koja je globalni lider u medicinskim tehnologijama.

- Zarad milionskih poslova koje je KCUS sklopio s firmom „Medtronic“, ovih dana Izetbegović i njeni saradnici prijete delegatima i maltretiraju ih. Sve čine da dr. Gavrankapetanovića diskreditiraju – tvrdi naš izvor.

Na sjednici će, osim predsjednika, biti izabrani i potpredsjednik Komore te članovi Upravnog i Nadzornog odbora, kao i predsjednik i potpredsjednik Skupštine.

Na sjednici 26. septembra 37 prisutnih delegata glasalo je za tajni izbor predsjednika, dok je 21 delegat bio za javno glasanje


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.