POBOLJŠANJE Rezultati monitoringa kvaliteta zraka u Kantonu Sarajevo

U glavnom gradu BiH: Značajan pad zagađujućih materija u zraku

Iz Stručnog tijela za koordinaciju i nadzor Plana interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka

Avaz.ba
19.12.2018 16:58

Rezultati monitoringa kvaliteta zraka u Kantonu Sarajevo od jutarnjih sati pokazuju značajan pad koncentracija zagađujućih materija u zraku PM10 i sumpordioksida (SO2) u odnosu na jučerašnja mjerenja.

Koncentracije ostalih polutanata u zraku su ispod graničnih vrijednosti.

Iz stručnog tijela za koordinaciju i nadzor Plana interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka u KS navedeno je da se, prema vremenskim prognozama, večeras očekuje prolazna temperaturna inverzija koja može uvjetovati ponovni porast polutanata u zraku, tako da u Kantonu Sarajevo i dalje ostaje na snazi proglašena epizoda "Pripravnost", uz primjenu propisanih interventnih mjera.

Ta epizoda, kako ističu, mogla bi biti ukinuta u narednim danima s obzirom na to da se već od sutra, po najavama Federalnog hidrometeorološkog zavoda, očekuje destabilizacija vremenskih prilika, praćenih kišnim i snježnim padavinama, a što bi trebalo pogodovati poboljšanju kvaliteta zraka. Do tada se preporučuje smanjenje boravka na otvorenom, što posebno vrijedi za rizične skupine stanovništva.

Stručno tijelo za koordinaciju i nadzor će nastaviti kontinuirano pratiti vrijednosti zagađujućih materija u zraku, te obavještavati građane o svim eventualnim promjenama, saopćeno je iz Press službe Kantona Sarajevo. 

Izmjerene vrijednosti praćenih polutanata kao i najnovija obavještenja vezana za kvalitet zraka mogu se pratiti na ovoj internet-stranici.

NA VRH