SARADNJA

Sporazum OSBiH i EUFOR-a o planu kolektivne obuke 2019. godine

Historijski trenutak koji obilježava korak naprijed Oružanih snaga Bosne i Hercegovine ka postizanju istog nivoa inteoperabilnosti

S potpisivanja plana. Fena

Fena

19.12.2018

Plan obuke i saradnje EUFOR-a i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OSBiH) potpisan je danas u Zajedničkom štabu u Sarajevu. 

Plan obuke su potpisali načelnik štaba EUFOR-a, brigadni general Gábor Horváth i generalmajor Ivica Jerkić, zamjenik načelnika zajedničkog štaba OSBiH za operacije.

Nakon potpisivanja plana obuke, generalmajor Jerkić je izjavio da je to historijski trenutak koji obilježava korak naprijed Oružanih snaga Bosne i Hercegovine ka postizanju istog nivoa interoperabilnosti s EUFOR-om.

Sporazum OSBiH i EUFOR-a odnosi se na oblasti održavanja: veze, koordinaciju, mentorstvo u specijalističkoj obuci, kombiniranu obuku i zajedničke vježbe.

Komentirajući potpisivanje tog sporazuma, brigadni general Horváth je rekao kako potpisivanjem sporazuma može otpočeti novi period saradnje i veze EUFOR-a i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

OSBiH su sada samoodržive u pogledu individualne obuke nakon što je uspješno završen zajednički program EUFOR-a i OSBiH za osposobljavanje i obuku u periodu između 2012. i 2018. godine, tokom kojeg su organizirani kursevi za više od 5.000 vojnika, saopćeno je iz EUFOR-a.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.