SJEDNICA

Konstituiranje komisije za izbor Vijeća ministara 28. decembra

Na dnevnom redu su izbor predsjedavajućeg, prvog i drugog zamjenika komisije

Arhiv

Srna

19.12.2018

Konstitutivna sjednica Parlamentarne komisije za pripremu izbora Vijeća ministara zakazana je za petak, 28. decembra, saopćeno je danas iz Parlamentarne skupštine BiH.

Na dnevnom redu sjednice su izbor predsjedavajućeg, prvog i drugog zamjenika komisije, u kojoj, prema Poslovniku Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, imaju sve stranke zastupljene u ovom domu.

Predsjedništvo BiH još nije dostavilo Parlamentu prijedlog kandidata za predsjedavajućeg Vijeća ministara iako su u vezi s ovim pitanjem provedene konsultacije s parlamentarnim strankama.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da ne zna zašto su Bošnjaci odlučili da se sačeka s imenovanjem kandidata za predsjedavajućeg Vijeća ministara, navodeći da je bez konsenzusa ovo pitanje teško riješiti i da se zbog toga mora sačekati.

- Niko ne spori da to bude Srbin i da to bude Zoran Tegeltija, ali bošnjački član Predsjedništva Šefik Džaferović smatra da treba još sačekati, ne znam ni ja šta. Moram da se naviknem na tu praksu stalnih iščekivanja, čekanja, nemogućnosti da ide sve brzo - rekao je Dodik.

Podsjećajući da je kao predsjedavajući Predsjedništva BiH pokrenuo konsultacije kako bi bio imenovan kandidat za predsjedavajućeg Vijeće ministara, Dodik je upozorio da ističu rokovi u kojima Predsjedništvo to treba da uradi.

Prva radna sjednica novog saziva Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH zakazana je za 17. januar.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.