POLITIKA

Hadžiefendić: Odgovara im podrška PDA u Parlamentu FBiH, a ne odgovara u Tuzlanskom kantonu

Reagirajući na istupe predstavnika DF-a i Naše stranke, iz kojih su poručili da im je ulazak PDA u koaliciju neprihvatljiv, Hadžiefendić je kazao da se radi o dvostrukim aršinima

Bahrudin Hadžiefendić. Arhiv

Vijesti.ba

19.12.2018

Savez za bolju budućnost (SBB) BiH nije nikoga uvjetovao, već samo predložio da se koaliciji koju je napravilo pet stranaka priključi i PDA, izjavio je za Vijesti.ba predsjednik KO SBB-a Tuzla Bahrudin Hadžiefendić.

- Ovo je bio samo naš prijedlog da se koalicija sa 19 proširi na 26 zastupnika i nije se radilo ni o kakvom ultimatumu bilo kome - pojašnjava Hadžiefendić.

Reagirajući na istupe predstavnika DF-a i Naše stranke, iz kojih su poručili da im je ulazak PDA u koaliciju neprihvatljiv, Hadžiefendić je kazao da se radi o dvostrukim aršinima.

Mislim da je tu riječ o selektivnom moralu - odgovara im podrška PDA u Parlamentu FBiH prilikom konstituiranja Zastupničkog doma, odgovara im i blok sa PDA, A-SDA i Narodom i pravdom u KS i drugim kantonima, a u TK ne odgovara. To mi je malo nejasno i nelogično - istakao je Hadžiefendić.  

On naglašava da bi sutra trebala biti dosta jasnija situacija, nakon sastanka predstavnika SDP-a BiH, DF-a, Naše stranke, SBB-a i Stranke za BiH.

- Ja zaista ne znam u kojem će smjeru teći ti pregovori, naročito nakon ovakvih medijskih istupa predstavnika DF-a i Naše stranke. Konačnu riječ dat će SDP BiH, koji kao stranka s najviše osvojenih zastupničkih mandata vodi proces pregovora u TK - poručuje Hadžiefendić.

Pojašnjava da se predloženim ulaskom PDA u koaliciju SBB uopće nije odmakao od zajedničkog usaglašenog programa pet stranaka.

- Vi vidite da imate narušene odnose i u USK, gdje su SDP i Naša stranka faktički izbacili DF iz koalicije. E sad, da li se to odražava i na ovu našu priču, stvarno ne znam, vidjet ćemo sutra - kazao je Hadžiefendić.

Nakon što je SBB iznio svoj prijedlog vezano za PDA, ističe kako su i iz DF-a predložili uvođenje SDA u koaliciju jer su naveli da bi, umjesto tri, mogli imati 12 poslanika u Skupštini TK.

- Mi, zaista, nismo nikog ništa uvjetovali, nego smo samo predložili. Mi i nismo u situaciji da bilo koga uvjetujemo. Pregovore vodi SDP i oni će odlučiti. SBB za sada ne smatra da bi trebao izlaziti iz koalicije ukoliko Bh. blok odbije naš prijedlog za ulazak PDA - zaključuje Hadžiefendić u razgovoru za Vijesti.ba.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.