GORAŽDE

Osam stranaka, bez SDA, formiralo koaliciju u Skupštini BPK

Novu većinu čine NBL, SDP, DF, SBB, Naše stranke, A-SDA, Nezavisni blok i Goraždanska priča

Goražde: Potpisan sporazum o zajedničkom djelovanju. Al.B.

Al.B.

20.12.2018

U Goraždu je potpisan sporazum o formiranju parlamentarne većine, koju će, za sada, u BPK činiti 13 poslanika iz osam političkih subjekata. Poslanici Nezavisne bosanskohercegovačke liste, SDP-a, DF-a, SBB-a, Naše stranke, A-SDA, Nezavisnog bloka i Goraždanske priče usaglasili su 74 principa zajedničkog djelovanja.

- Definirani su principi djelovanja, ali i zakonski i podzakonski akti i mjere i inicijative, koje će ova većina poduzeti u mandatu 2018. – 2022. godina - kazala nam je Edita Velić iz Demokratske fronte. 

- Današnje potpisivanje sporazuma dovoljno govori o odlučnosti i volji ovog bloka stranaka, bez obzira na velike pritiske trenutno vladajućih struktura, da građanima pruže novi i transparentniji način upravljanja resursima i obezbjede bolje uvjete za život. Nakon današnjeg potpisivanja evidentno je da formiranje Vlade BPK slijedi veoma brzo – kazao nam je Muradif Kanlić, poslanik SBB-a.

Emir Frašto smatra da je ovo korak ka uspostavi vlasti i u BPK. Kako saznajemo, za imenovanje rukovodstva Skupštine bit će potrebno otkloniti blokadu u Klubu Bošnjaka, u kojem je trenutno devet poslanika iz Građanskog bloka i isto toliko iz SDA, Liberalne stranke i SBiH, koji bi u naredne četiri godine trebali biti opozicija.

– Fali nam neki pravilnik kako da dođemo do predsjedavajućeg u trenutnoj situaciji, ali mislim da ćemo je prevazići. Vlada će biti imenovana početkom januara – kazao je Frašto, poslanik SDP-a, koji se najčešće spominje kao budući premijer. On dodaje da je nova većina stabilna i opredijeljena da četiri godine mandata budu „vidljive“, da ih građani osjete kroz povećanje plaća i životnog standarda i razvoj privrede.

- Najbitnije je poboljšati saradnju BPK i lokalnih zajednica, jer ta saradnja nije bila na odgovarajućem nivou te nastaviti donošenje pozitivnih zakonskih propisa - ističe Šefik Bukalo iz NBL-a.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.