TURIZAM

Na večeri s lokalcima stranci na pravi način upoznaju bosansku hranu i ljude

Posjetioci ne mogu istinski doživjeti i iskusiti bosansku gostoljubivost i pozitivnost samo uobičajenim gradskim turama, kaže Begić

S jedne od večera: Novi način posjete gradu

Piše: A. Sprečaković

21.12.2018

Večera s lokalcima (Dinner with Locals) postao je u posljednjih nekoliko godina u svijetu popularan način upoznavanja novih mjesta i ljudi. Novi turistički trend stigao je i u Sarajevo.  

Dvadesetpetogodišnja Dalida Begić već četiri godine radi kao turistički vodič koji nudi upravo ovakve ture. Nešto što je počelo kao prilika da zaradi studentski džeparac preraslo je u strast.

Kako je kazala u razgovoru za „Avaz“, brzo je shvatila da je pronašla način da izrazi svoju kreativnost, upozna ljude sa svih strana svijeta.

Gosti i domaćini

- I prije svega prilika da s njima podijelim svoju ljubav prema Bosni i Hercegovini, strast prema hrani, našoj kulturi, tradiciji, historiji - kaže Dalida i dodaje:

- Nakon nekoliko turističkih tura u gradu Sarajevu, zajedno s mojim momkom i partnerom Ajdinom, koji se također bavi turizmom, shvatili smo da posjetioci ne mogu istinski doživjeti i iskusiti bosansku gostoljubivost i pozitivnost samo uobičajenim gradskim turama. Zbog moje ljubavi prema kuhanju, odlučili smo im ponuditi "večeru s lokalcima" umjesto uobičajenih „tripadvisor“ preporuka naših restorana.

Do mušterija dolaze putem internetske stranice „Eat With“, koju koriste hiljade ljudi širom svijeta, bilo kao gosti ili kao domaćini. Za one koji posjećuju novi grad ovo je divan način upoznavanja ljudi i običaja, mnogo više ličan i izravan.

Begić: Upoznavanje ljudi iz cijelog svijeta

Ukusne namirnice

Dalida tvrdi da je interesiranje za gastronomski turizam sve veći, ali da ih slabije kontaktiraju posjetioci iz regiona.

- Smatram da Bosna i Hercegovina ima pravi potencijal za razvoj turizma hrane, s obzirom na utjecaj različitih kultura i tradicija na našim prostorima. Najviše se javljaju turisti iz SAD, Kanade, Australije i zapadne Evrope. Moramo uzeti u obzir naše autohtone proizvode i podneblje koje je odlično za uzgoj najukusnijih namirnica. Bosna i Hercegovina je mala, ali dosta raznolika zemlja, s pozitivnim ljudima, zanimljivom historijom i najljepšom prirodom – ističe Dalida.

Posjećuju i gradske tržnice

Kako Amerikanka pravi pitu

Prema Dalidinim riječima, mnogi od njenih gostiju danas su joj dragi prijatelji koji se vraćaju u Sarajevo skoro svake godine.

- Jedna Amerikanka, koja dugo vremena živi u Africi, nakon večere htjela je naučiti kako da napravi tradicionalnu bosansku pitu. Bila je oduševljena. Skoro svaki mjesec šalje mi fotografije svojih jufki i kaže da su svaki put sve bolje i bolje – dodala je Dalida.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.